Am redescoperit Lacul Sacalaia, cunoscut si sub numele de Rezervatia Naturala Lacul Stiucii, dupa aproximativ 5-6 ani de la ultima partida de pescuit pe acest superb lac. In urma cu cativa ani conditiile de pescuit erau destul de precare, cu vasle rupte sau disproportionate si cu multe barci care nu aveau ancore, asa ca pescuitul care aici se face exclusiv din barca era uneori destul de anevoios.
Noua administratie a schimbat lucrurile in bine, asa ca acuma poti beneficia de conditii decente de pescuit, fiecare barca avand cate o pereche de vasle bune si egale, in plus primesti si o vesta de salvare. Barcile mici, de o persoana, au doar o vasla in dotare, dar se manevreaza usor.
Cazarea la cabana lacului costa 60 de lei camera cu 2 paturi, existand si camere cu mai multe locuri de cazare cu pretul putin mai ridicat, avand ca si facilitati in camere incalzire termica si televizor. Cabana dispune de o bucatarie proprie utilata, doua toalete si doua cabine de dus.
In curte exista si doua gratare mari, plus se poate sta pe terasa cabanei.
Conditiile de pescuit sunt urmatoarele: este necesar permis de pescuit vizat pe anul in curs, pentru membrii AJPS Cluj tariful este de 20 lei de pescar pe zi, taxa ce reprezinta inchiriatul barcii, iar pentru ceilalti pescari de la alte asociatii taxa este de 50 lei pe zi, pescuitul se practica exclusiv din barca de la rasaritul pana la apusul soarelui. Se poate retine o singura stiuca pe zi, cu dimensiunea de minim 45 cm.
Se poate practica pescuitul la somn noaptea cu conditia ca barca sa fie semnalizata luminos si sa fie minim 2 pescari in barca.
Cum se ajunge la lac: Lacul se gaseste la aproximativ 50 km de orasul Cluj Napoca si la 10 km de orasul Gherla, in aceasta localitate existand indicator spre lac. Lacul este situat la marginea drumului judetean DJ109D, drum ce traverseaza si localitatea Nicula unde se gaseste Manastirea Nicula, loc de pelerinaj al credinciosilor ortodoxi.
Sa revin la partida efectuata de mine si prietenul meu Jussy, cel cu care se fac imediat 20 de ani de cand impartim aceasta pasiune, el fiind un adept al pescuitului la rapitori cu momeli artificiale, iar eu un adept al pescuitului stationar cu momeli clasice, aici la Sacalaia putand combina cele doua tipuri de pescuit la stiuca: cu momeli artificiale si cu pestisor viu.
Am luat asadar fiecare cate o barca si ne-am apucat de treaba, eu alegand pentru pescuitul din acea zi sa pescuiesc destul de aproape de ponton si cu planul de a nu pescui in mai mult de trei locuri.
Primul loc in care am ancorat barca pentru a pescui era intr-un mic golf la aproximativ 50-60 metri de ponton si dupa cateva lansari cu oscilanta fara rezultat m-am apucat de prins albitura (rosioara in principal) pentru a avea si momeala vie. Un alt scop pentru care m-am oprit aici a fost si de a observa miscarea de pe lac si zonele unde rapeste stiuca.
Dupa un timp in care am reusit sa prind suficienti pesti pentru momeala si dupa ce am pescuit la oscilanta in toata zona, am ridicat ,,ancorele” si am pornit spre un alt golf unde am vazut ceva activitate in zona. Aici aveam sa am prima experienta cu stiuca prinsa la oscilanta, dar scapata in momentul in care a facut o mica ,,lumanare”, totodata la montura cu pestisor viu aveam sa fiu pradat de o stiuca sireata care mi-a lasat carligul gol.
Intre timp s-a apropiat si Jussy, pescuind la aproximativ 30 metri de mine si care facuse aproape o tura de lac pescuind doar cu momeli artificiale, anuntandu-ma ca a avut ceva activitate in locurile unde a pescuit. Nu a durat nici aici decat vreo 3-4 minute si avut o marlita in carlig pe care a scapat-o si el langa barca.
Cam asta a fost istoria primei zile de pescuit din cele doua, seara ne-am intors la mal si dupa cateva pahare de vin si palinca am inceput sa pregatim frigaruile ce urmau sa sfaraie pe gratar.
Despre frigarui asta ar fi de spus: carne de vitel, carne de porc, slanina, ceapa, ardei rosu, plus condimente.
Jussy, ,,expertul bucatar” la aceasta partida de pescuit si in multe alte partide de pescuit si excursii.
A doua zi dupa o noapte in care ne-am intrecut in sforaieli atat eu cat si Jussy si dupa ce am baut cateva cafele (de la automatul de cafea de la parterul cabanei) pe terasa cabanei, ne-am apucat iarasi de treaba pentru care venisem.
O dimineata cu un cer frumos care parca prevestea ziua ce va urma.
De data aceasta eu am mers intr-un golf unde cu ani in urma am avut un drill ratat cu un peste de dimensiuni mari (cel mai probabil un somn) si unde la acea ora era in plina desfasurare un recital de atacuri ale stiucilor, stiuci care in acest loc nu au raspuns momelilor mele, desi am insistat vreo trei ore in acest loc atat cu oscilanta cat si cu pestisori vii.
Am reusit totusi sa prind ceva rosioare pentru momeala, asa ca am schimbat locul de pescuit mergand aproximativ 100 de metri inspre coada lacului, unde observasem deasemenea ca stiucile erau la rapit. Aici avea sa m-i se intample un lucru mai putin obisnuit, avand in mai putin de cinci minute trei trasaturi la pestisor viu, pe o suprafata de maxim 10 mp si toate trei trasaturile ratate, ceea ce nu prea mi-a picat bine in acel moment, dar ziua imi rezervase si surprize placute, astfel ca dupa aproximativ o ora si jumatate mai tarziu si dupa ce ma mutasem cu barca la vreo 20 de metri distanta de acest loc aveam sa prind prima marlita din acea zi, in lungime de aproximativ 46 cm.
Cand ma pregateam sa plec la mal pentru a bea o cafea impreuna cu Jussy, dupa ce stransesem betele cu pestisori vii, am lansat pentru o ultima incercare oscilanta si asta a fost cu noroc pentru mine pentru ca aveam sa prind prima mea stiuca la oscilanta, o marlita de aproximativ 47 cm, iar de data aceasta chiar aveam sa uit de tot de cele trei rateuri din acea zi.
Dupa pauza de cafea de o jumatate de ora de la mal, ne-am reintors pe lac, unde in cele doua ore de pescuit cat mai era pana la lasarea serii am avut inca o captura la pestisor viu si cateva trasaturi pe care le-am ratat.
Prima stiuca prinsa de mine la oscilanta. Nu sunt un pescar care prefera pescuitul la momeli artificiale, asa ca nu ma prea pot lauda cu trofee prinse la tipul acesta de pescuit.
De data asta stiuca a scapat, dar urmarile atacului se vad pe pestisor.
Cateva imagini din interiorul cabanei:
Camera cu doua paturi, 60 de lei pe noapte:
Pentru cei ce doresc conditii mai bune (ex. baie proprie in camera) exista si posibilitatea de cazare la Pensiunea Lacul Stiucii, situata in imediata apropiere a cabanei si a lacului.