Cetati medievale din Judetul Cluj

Sunt putini cei care cunosc locurile si localitatile din Judetul Cluj in care in trecut au fost ridicate cetati, cetati ce aveau rol fie de aparare si control asupra unor importante trecatori din acele timpuri, fie rol de aparare impotriva atacurilor sau invaziilor popoarelor migratoare, multe dintre aceste cetati fiind distruse in totalitate nemairamanand nici o urma vizibila a acestora.

In acest articol vreau sa prezint trei dintre aceste cetati: Cetatea Bologa din localitatea Bologa si Cetatea Liteni de langa localitatea cu acelasi nume, cetati a caror ruine se pastreaza destul de bine si cetatea sau castelul din Gilau, a carui cladire este inca in picioare si care pana nu demult a fost sediul unei Scoli Ajutatoare, unde copiii orfani sau cu probleme speciale isi desfasurau cursurile scolii gimnaziale si de liceu, avand si regim de internat pe durata desfasurarii cursurilor. In prezent in curtea exterioara a acestuia se desfasoara un festival anual cu specific maghiar. Cladirea castelului se afla in acest moment intr-o stare avansata de degradare.

Ca si bonus o scurta prezentare a Cetatii Almasului, din localitatea Almasu, Judetul Salaj,  cetate situata la aproximativ 65 km de orasul Cluj-Napoca, aproape de drumul DN1G ce leaga localitatile Zimbor din Judetul Salaj cu Huedin din Judetul Cluj.

Toate aceste cetati pot fi vizitate intr-o singura zi, distanta dintre ele fiind de aproximativ o ora de mers cu autovehicolul.

Cetatea Bologa

DSC_0007

Cetatea Bologa, situata pe un deal in satul cu acelasi nume, cunoscuta in trecut si ca Cetatea Sebesului sau Cetatea Hunyad, dateaza de la sfarsitul sec. al XIII-lea, avand in trecut o importanta strategica deosebita, cu rol de paza si control asupra vaii Crisului Repede si a drumului ce o strabatea.

Ruinele cetatii se disting cu greu din centrul localitatii, din cauza unor copaci crescuti in fata acestora.

DSC_0084

DSC_0070

DSC_0047

In anul 1399 regele Ungariei Sigismund de Luxembourg doneaza cetatea lui Mircea cel Batran, urmand ca acesta s-o foloseasca cel mai probabil in caz de refugiu.

Dupa moartea domnitorului in anul 1418, cetatea a intrat in posesia familiei Banffy, ramanad in posesia acesteia pana la parasirea ei definitiva in secolul al XVIII-lea.

DSC_0018

Imagine din interiorul turnului care se pastreaza cel mai bine, ramas si el fara acoperis are inca vizibili o parte din treptii construiti din piatra.

DSC_0023

DSC_0021

Cum se ajunge la cetate: Localitatea Bologa se afla la aproximativ 90 km de Oradea si la 65 km de Cluj Napoca, urmand drumul national DN1 (E60) ce leaga cele doua orase, dinspre Oradea dupa ce se trece de localitatea Poieni exista indicator spre Bologa, venind dinspre Cluj la aproximativ 13 km dupa ce trecem de orasul Huedin exista deasemenea un indicator spre Bologa. De aici dupa trecerea de nivel peste calea ferata se continua aproximativ 2 km pe Dj103H pana in centrul localitatii Bologa, unde gasim un indicator cu drumul pana la cetate. De aici se merge pe jos urcand dealul pe care este asezata cetatea, urcusul durand aproximativ 5 minute.

DSC_0984

DSC_0995

DSC_0063

Cetatea Liteni

DSC_2658

Cetatea Liteni, situata in localitatea Liteni pe o stanca deasupra Vaii Ierii, construita la inceputul secolului al XIV-lea si avand rol de control asupra acestei vai si de colectare a aurului din aceasta zona.

In a doua parte a secolului al XVII-lea cetatea intra in posesia Principelui Transilvaniei si mai apoi rege al Poloniei, Stefan Bathory, in urma unui asediu asupra cetatii.

Tot in anul in care cetatea a ajuns in posesia lui Stefan Bathory a avut loc o explozie a prafului de pusca depozitat in cetate, ceea ce a avariat grav cetatea.

Cetatea Liteni a fost abandonata definitiv la inceputul secolului al XVIII-lea.

DSC_2574

DSC_2635

DSC_2673

DSC_2693

In partea dreapta Valea Ierii.

DSC_2661

Cum se ajunge la cetate: Localitatea Liteni se afla situata la aproximativ 30 km de Cluj Napoca, pe drumul DJ107M, drum ce face legatura intre DN1 (E60) din dreptul localitatii Luna de Sus si DN75 langa localitatea Buru de pe Valea Ariesului.

Din centrul localitatii exista un indicator spre cetate, iar de aici este indicat sa se mearga pe jos deoarece urmeaza un drum de macadam. Dupa aproximativ 30 de minute de mers pe jos, in care se traverseaza intr-o usoara urcare o padure, la iesirea din aceasta se poate vedea cetatea pe un varf de stanca. De aici se continua pe cararea care duce direct la cetate, drumul din centrul satului pana la cetate dureaza in jur de o ora.

DSC_2694

Castelul Gilau

DSC_0159

Castelul Gilau este situat in centrul localitatii Gilau, pe un mic deal inconjurat de o padurice prin care se poate urca pe o alee pietruita lunga de aproximativ 100 de metri. Actuala constructie dateaza din secolul al XV-lea, in zona castelului descoperindu-se si urmele unui vechi castru roman, banuindu-se inclusiv ca Voievodul Gelu ar fi avut tot in aceasta zona cetatea de resedinta (sec. al X-lea).

DSC_0144

DSC_0142

Dupa marea invazie mongola din anul 1241, cand intreaga populatie a localitatii a fost decimata, regele Ungariei, Bela al IV-lea, a repopulat localitatea situata atunci in jurul castrului roman, aceasta devenind una din resedintele episcopului.

DSC_0158

In secolul al XV-lea, episcopul Laszlo Gereb, unul din verii Regelui Matei Corvin a construit castelul a carui forme se pastreaza pana in zilele de azi, cu unele modificari.

Castelul a avut mai multi proprietari de-alungul secolelor si pana azi, la mijlocul secolului al XVI-lea a fost resedinta Reginei Isabela a Ungariei, iar pentru un scurt timp a fost si in proprietatea voievodului Mihai Viteazul.

In secolul al XVII-lea s-a aflat in proprietatea Principelui Transilvaniei Gheorghe Rakoczi I, care i-a adus mai multe modificari esentiale, modificandu-i forma de cetate in forma de castel.

Cum se ajunge la castel: Castelul se afla situat pe un deal in centrul localitatii Gilau, localitate situata la 15 km de Cluj Napoca in sensul de mers spre Oradea pe DN1 (E60).

DSC_0170

Poarta principala a castelului este situata chiar la drumul national DN1 si exista o alee pietruita care duce pana la castel. Din pacate poarta principala este inchisa in cea mai mare parte a timpului si pentru a putea vizita castelul trebuie mers pe una din cararile laturalnice ce duc la castel. Atentie ca uneori sunt adunati caini vagabonzi care pot crea probleme vizitatorilor.

DSC_0146

Intr-o anexa exterioara a castelului locuieste o persoana care pazeste proprietatea.

Cetatea Almasului

IMG_1626

foto Dan Hopartean

Cetatea Almasului a fost in trecut una din cele mai puternice cetati din zona, fiind construita pe la mijlocul secolului al XIII-lea pe un deal in apropierea localitatii Almasu din Judetul Salaj.

De-alungul a doua secole, XV si XVI, in urma conflictelor dintre nobilimea Transilvaneana si regele Ungariei cetatea a fost supusa unor numeroase asedii.

La mijlocul secolului al XVI-lea, timp de doi ani cetatea a fost in proprietatea domnitorului Moldovei, Petru Rares.

In cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea cetatea este asediata de mai multe ori si ramane in ruina pana in zilele noastre.

2009_04050270

IMG_1619

IMG_1624

IMG_1975

IMG_1617

Cum se ajunge la cetate: Localitatea Almasu se afla situata la 60 km de Cluj Napoca, pe drumul DN1G ce face legatura intre orasul Huedin situat pe DN1 (E60) intre Cluj Napoca si Oradea si localitatea Zimbor situata pe drumul national DN1F ce face legatura intre orasele Cluj Napoca si Zalau.

Din localitate se poate observa turnul cetatii si se poate ajunge cu masina pana sub dealul pe care este situata cetatea, de aici se merge aproximativ 15-20 min pe jos.

IMG_1629

IMG_1631

Daca va hotarati sa vizitati aceste cetati intr-o singura zi nu aveti cum sa nu treceti si prin orasul Huedin, oras in care gasiti Biserica Reformata, o biserica datand de la inceputul secolului al XIII-lea, situata chiar in centrul orasului, iar un tur in jurul ei nu dureaza mai mult de 10 minute.

DSC_0107

DSC_0126

DSC_0129

 

 

6 gânduri despre “Cetati medievale din Judetul Cluj

 1. Poate că se pot vizita toate într-o singură zi,dar care ar mai farmecul excursiei?
  Un loc din ăsta trebuie palpat metru cu metru.Să simţi vibraţia, energiile, să visezi sau să-ţi aminteşti ce ştii despre sau să-ţi doreşti să cauţi informaţii.
  Cîte au „văzut” de-a lungul timpului…

  Apreciat de 1 persoană

   1. E drept, poţi fi în trecere.
    Vizitezi Bologa , Huedin şi Gilăul, dacă mergi spre Cluj.
    Sau Bologa şi Almaşul, dacă mergi spre Sălaj.
    Sau Bologa, Huedin, Gilau şi Lita, dacă mergi , pe căi ocolite spre Aiud, trecînd şi pe la Cetatea Trascăului ( Colţeşti).
    Dar asta nu mai este excursie ci raid, eventual de localizare, în vederea unor posibile excursii, zic eu.

    Apreciat de 1 persoană

 2. Dacă vii dinspre Oradea te poţi opri în localitatea Gheghie, la castelul de vînătoare Zichy.E chiar la şosea.
  Si dacă tot eşti în zonă ( Bologa) te opreşti şi la Ciucea, la muzeul Goga.
  Sînt multe de vizitat prin Ardeal.Trebuie doar s-o iei la stînga sau la dreapta şoselei principale şi să ai ceva mai mult timp.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Aveti intr-adevar dreptate si eu le-am vizitat pe rand printre altele si pt. motivele enumerate de dvs.
   Atunci cand am scris articolul m-am gandit si la prezentarea unor posibilitati de a vizita dovezile istorice ale judetului si nu neaparat sa facem un tur de forta prin judet.Am preferat doar sa le prezint intr-un singur articol.

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s