Cheile Borzesti

Ascunse de ochii lumii, putin promovate turistic si cunoscute de putini, Cheile Borzesti sunt cheile cu numarul trei din Culmea Petresti, culme din care fac parte atat Cheile Turzii cat si Cheile Petresti. Cel mai probabil datorita cauzelor enumerate mai sus ele si-au pastrat salbaticia mai bine decat celelalte doua chei.

Cheile Borzestilor reprezinta un colt de natura superb, in mijlocul unei paduri de foioase din Muntii Apuseni, usor de parcurs in cea mai mare parte a lor, inclusiv cu copii mici.

Pentru a ajunge la chei, situate la 45 km de orasul Cluj Napoca, trebuie sa mergem pe drumul national DN75, drum ce face legatura intre orasele Turda si Campeni, intram pe Valea Ariesului, iar dupa aproximativ 5 km de comuna Moldovenesti ajungem langa Cabana Buru, aici existand o parcare unde putem lasa autoturismele.

Cabana Buru este situata la aproximativ 300 de metri de intrarea pe traseul marcat al cheilor.

DSC_0001

Cheile sunt impartite in doua, prima parte fiind cea a Cascadelor Inferioare, iar cea de-a doua zona Cascadelor Superioare.

Cascadele Inferioare pot fi traversate prin albie doar echipati cu echipament adecvat,  cei fara echipament pot merge fara probleme pe deasupra lor.

Cascadele Superioare se traverseaza pe cararea ce urmeaza albia raului fara a necesita echipament sau vre-un efort aparte.

Neavand la noi echipament adecvat si fiind si cu piticii a fost imposibil de mers pe traseul marcat cu cerc rosu ce trece prin albia raului si traverseaza Cascadele Inferioare, asa ca am ales traseul marcat cu triunghi rosu ce traverseaza aceasta prima parte a cheilor pe un drum forestier situat deasupra acestora, acesta fiind de fapt traseul turistic ce leaga Cabana Buru de Cheile Turzii. Aici trebuie sa fim atenti la cei mici fiindca drumul e chiar la marginea abruptului, iar orice pas gresit poate insemna o cadere de cativa zeci de metri.

DSC_0038

DSC_0083

DSC_0091

Dupa aproximativ o jumatate de ora ne intalnim si cu traseul ce traverseaza prima parte a cheilor prin albie, traseu ce urca printr-o carare pana la traseul nostru. Tot din aceasta zona drumul nostru se ingusteaza tot mai mult devenind in curand o simpla carare.

DSC_0127

DSC_0137

DSC_0143

In curand ajungem si la o mica punte construita din cativa butuci de copac peste un santulet, imediat ce traversam acest santulet gasim un nou indicator de informare.

Aici este locul de plecare si de revenire  a traseului ce traverseaza cheile in zona Cascadelor Superioare, de aici parasim marcajul triunghi rosu, marcaj pe care-l vom regasi la intoarcere dupa ce trecem de ultima cascada din circuit.

DSC_0155

Cararea noastra continua pe langa albia raului, rau pe care-l vom traversa de cateva ori.

DSC_0163

Cascadele Superioare sunt o parte a traseului foarte interesanta si frumoasa, traseul continuand prin padurea de foioase unde raul a format in aceasta zona mai multe cascade, care chiar daca nu sunt foarte mari avand doar cativa metri inaltime dau un aspect original acestor chei.

DSC_0195

DSC_0216

DSC_0268

DSC_0318

DSC_0336

DSC_0346

DSC_0367

DSC_0372

DSC_0374

DSC_0384

DSC_0394

DSC_0425

Ca si dificultate traseul nu necesita cine stie ce efort pentru cei fara copii, iar pentru cei cu copii trebuie doar putina atentie, in vreo doua locuri fiind de preferat sa fie doi adulti pentru a se putea ajuta reciproc la traversarea copiilor. Cea mai solicitanta parte este cea de langa cascada mare, ultima din circuitul cheilor, aici cararea urca brusc pana in partea superioara a cascadei, fiind o zona cu grohotis urmata de o mica zona cu colti de stanca unde e nevoie de doi adulti pentru a putea traversa in siguranta cu copii mici.

Ajunsi sus deasupra cascadei, gasim un indicator ce ne indruma spre traseul turistic pe care trebuie sa-l urmam ca sa ne intoarcem, dar marcajele si cararea lipsesc. Pentru a ajunge la cararea marcata, cea cu triunghi rosu, se urca efectiv printre copaci cativa zeci de metri pana la carare.

DSC_0444

De aici se coboara pe carare pana la locul mentionat mai sus, cel de intrare pe traseul Cascadelor Superioare, intregul circuit al Cascadelor Superioare durand aproximativ o ora si jumatate.

DSC_0478

DSC_0489

Ajunsi langa Cabana Buru de unde am plecat in circuitul cheilor, am coborat putin si pe traseul marcat cu cerc rosu –  traseu ce traverseaza prin albia raului Cascadele Inferioare, iar aici dupa un minut am ajuns la un frumos loc de popas unde este amplasat inca un indicator de informare.

DSC_0586

DSC_0592

Am mai mers de aici inca vreo doua minute intrand putin in chei si am ajuns in partea inferioara a primei cascade din zona Cascadelor Inferioare, aceasta fiind si singura cascada la care se poate ajunge fara echipament special si impreuna cu copii.

DSC_0608

La sfarsit adaug cateva fotografii cu indicatoarele ce descriu aceste frumoase chei si  cateva surprize, mai ales pentru copii, intalnite in cale.

DSC_0601

DSC_0023

DSC_0596

DSC_0329

DSC_0069

DSC_0359

DSC_0578

 

9 gânduri despre “Cheile Borzesti

  1. Da văd că aţi fost cu o grămadă de pitici.Felicitări pentru formarea experienţei lor!
    Borzeştile sînt ” făcute” pentru odihna spiritului , iar pentru cine vrea, pentru comuniunea cu natura.
    Atîta doar că în perioada de sfîrşitul verii spre toamnă, sînt cuprinse în circuitul de vînătoare , la mistreţi şi poate fi periculos.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Buna ziua,
    As dori sa va intreb la ce anume va referiti cand spuneti ca e nevoie de echipament special (mai mult decat haine de munte, bocanci) si daca stiti cumva daca partea din circuit prin albia raului implica si travesare chiar prin apa?
    Multumesc anticipat!
    Andrada

    Apreciază

    1. Buna ziua,
      La echipament special ma refer la imbracaminte si incaltaminte impermeabila sau incaltaminte usoara de schimb.
      Daca apa paraului este mica probabil ca il veti putea trece fara sa trebuiasca sa-l traversati prin apa.
      O zi frumoasa!
      Christi

      Apreciază

  3. am vazut pozele dvs de pe blog si am citit toata descrierea – ati scris foarte frumos si se potriveste cu realitatea si va felicit pentru descrierea acestui frumos traseu – nu stiu unde sa va pun citeva poze sa vedeti cit de frumos este acest traseu cind valea are ape mari mai ales cascada din spate cea mai mare este o splendoare

    Apreciază

  4. Dacă te apuci să scrii despre locuri din natură atît de frumoase, ar trebui să folosești o gramatică măcar de bază, altfel strici tot peisajul.

    Apreciază

    1. Si totusi, la mai mult de doi ani de la postarea articolului meu, care a fost si prezentat intr-un ziar local, fiind cel mai citit articol pe aceasta tema sau cel putin sa-l trecem in top trei, cineva as in gramatica observa ca nu am nici macar bazele acestei materii, iti multumesc.
      Ai putea pentru restul novici in gramatica sa faci corectiile de rigoare la articol?

      Apreciază

Lasă un comentariu