In acest articol o sa prezint un scurt si usor traseu-circuit ce dureaza aproximativ 3 ore, circuit pe care l-am facut eu prin Padurea Faget, combinand trei trasee marcate din aceasta frumoasa padure de la marginea Clujului.
La inceput am mers pe traseul marcat cu banda rosie, un traseu ce incepe de la capatul cartierului Manastur, langa intersectia strazilor Primaverii cu Drumul Sfantul Ioan si se termina in Cheile Turzii, fiind cel mai lung traseu marcat din imprejurimile Clujului.
La intrarea pe traseu cararea urca usor prin padurea deasa aproximativ 15 minute, pana ajungem intr-o zona de desis ce traverseaza padurea, aici fiind o zona de protectie traversata de o linie de inalta tensiune.
Dupa ce traversam aceasta zona mai mergem vreo 5 minute si ne intersectam cu o carare mai lata, marcajul continuand spre stanga pe aceasta carare, carare ce traverseaza padurea pe muchia dealului, deasupra zonei cu Motelul Izvorul Sfantul Ioan ( Cabana Faget Izvor). La aproximativ 10 minute de aceasta intersectie intalnim o alta carare ce traverseaza padurea de la marginea Cartierului Manastur pana in zona motelului, aici fiind amplasate si doua indicatoare, unul cu traseul nostru si celalalt referitor la distanta pana la motel.
Ne continuam drumul printr-o zona foarte frumoasa a padurii unde se gasesc si cateva locuri cu iarba si unde se poate campa, iar mai apoi ajungem intr-un loc insorit inconjurat de o padure de salcam, un loc in care am fost de multe ori cu ani in urma impreuna cu amicii sa facem cate un gratar si sa ne relaxam. La capatul acestui loc ne intersectam cu strada Cernauti, ce face legatura intre Cartierul Manastur din zona complexului de blocuri Citadela Residence cu drumul Sfantul Ioan. Aici m-am despartit de traseul marcat cu banda rosie si am coborat pe acest drum timp de vreo 15 minute pana am ajuns pe drumul Sfantul Ioan. De precizat ca portiunea acesta din strada Cernauti nu este practicabila cu autoturismele, existand in mai multe locuri gropi si bolovani destul de mari aflati pe drum.
Din aceasta zona se pot admira imprejurimile fiind un loc deschis.
Am coborat asadar pana in drumul Sfantul Ioan pe o portiune nemarcata de traseu si ajungand la drumul asfaltat am continuat tot inainte pe acest drum inca aproximativ 5 minute, pana cand au aparut casele din apropierea izvorului. Pentru a ajunge la izvor din drumul principal am mers pe o carare situata exact de-a lungul unuia din gardurile ce imprejmuiesc o proprietate privata. La capatul gardului si a cararii am traversat o mica punte peste paraul Garbau si am ajuns la izvor.
Izvorul Sfantul Ioan a fost amenajat in secolul al XIX-lea pentru a fi un loc de relaxare pentru clujenii care prefereau sa-si petreaca timpul liber plimbandu-se prin Padurea Faget.
Azi multa lume vine zilnic si ia apa de aici pentru acasa.
De langa izvor incepe al doilea traseu marcat pe care am ales eu sa merg, marcat cu triunghi rosu. Traseul ne duce pana in Ratul Popii si ar trebui sa continue de aici pana la Ratul Penii, durata acestuia fiind de aproximativ o ora, fiind si traseul pe care vroiam normal sa-l fac in acea zi, cu precizarea ca din Ratul Penii vroiam sa ma intorc spre casa pe traseul marcat cu cruce albastra pe care il voi mentiona in articol putin mai jos. Doar ca dupa cum veti vedea am avut o surpriza neplacuta si a trebuit sa aleg o alta varianta, putin mai scurta.
Prima parte a acestui traseu este pe o portiune de urcus, cel mai solicitant din intreg traseul, daca se poate spune asa, pentru ca nu reprezinta neaparat vre-un grad de dificultate sau vre-un efort mai aparte, doar ca este putin mai inclinat ca primul urcus.
Traseul urmeaza prin padure un drum forestier pe traseu comun cu marcajul cruce rosie ce duce de la Drumul Sfantul Ion pana pe Varful Peana, la despartirea de acest traseu si de drumul forestier urmeaza o portiune unde marcajul este mai putin vizibil dar tinand usor spre dreapta intalnim in cateva minute un nou drum forestier unde reapar si marcajele mai vizibile.
In aceasta zona am avut o intalnire neasteptata dar placuta. Neavand timp sa-mi fixsez prea bine obiectivul de la aparatul foto nu am reusit sa fac cine stie ce poze reusite.
Dupa aproximativ o jumatate de ora distanta fata de Izvorul Sfantul Ioan ne intersectam cu traseul marcat cu cruce albastra, traseu care incepe tot de la capatul Cartierului Manastur si ne duce pana pe Varful Peana, traseu pe care l-am descris in articolul Varful Peana, de aici urmand sa cobor in Ratul Popii si mai departe sa-mi continui excursia pe aici pana la Ratul Penii.
Dupa o scurta pauza am coborat inspre Ratul Popii unde am avut o surpriza foarte neplacuta, aici fiind plin de copaci cazuti si taiati, iar la un moment dat marcajul dispare complet, iar cararea pe care am reusit sa o gasesc cu greu se infunda si ea dupa mai putin de 50 de metri, in zona fiind un adevarat desis prin care efectiv nu se poate trece.
Neavand alta solutie m-am intors pana la intersectia cu traseul marcat cu cruce albastra ce duce la Varful Peana si am continuat pe acesta pana in Cartierul Manastur, ajungand asa cum am scris la inceput dupa aproximativ 3 ore de la inceputul excursiei la locul de plecare.
Cred că este un traseu plăcut în orice anotimp.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, asa e, e un traseu usor accesibil oricui si in orice anotimp.
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru articol! Foarte bune informatiile oferite.
ApreciazăApreciază