Cetati si castele medievale din Judetul Cluj II

Dupa o prima prezentare a cetatilor si a castelelor medievale situate in Judetul Cluj, voi continua sa prezint aceste obiective turistice, de aceasta data cu cele din partea de nord a judetului, mai precis cu trei dintre acestea: Cetatea Dabaca, Biserica Reformata Calvina din Dej, reprezentand ceea ce a mai ramas in picioare din Dejul medieval si Castelul Banffy din Bontida, poate cel mai cunoscut castel din judet, considerat candva Versailles-ul Transilvaniei.

Aceste obiective pot fi vazute intr-o singura zi fara a necesita un efort prea mare, in aproximativ 3-4 ore putand fi vizitate toate cele trei obiective.

Cetatea Dabaca

DSC_0413

Cetatea Dabaca se gaseste situata in satul cu acelasi nume, sat la care se poate ajunge dinspre Cluj Napoca, mergand pe drumul national DN1C inspre localitatea Dej, iar inainte de a intra in localitatea Fundatura facem stanga pe drumul judetean DJ161, de la intersectie in aproximativ 10 km ajungem in Dabaca, traversam o buna bucata din sat, trecem prin centrul localitatii, de unde din anumite puncte se vad pe un deal situat pe partea stanga in sensul de mers ruinele cetatii. Dupa ce drumul face o curba accentuata pe sub dealul pe care este amplasata cetatea, ajungem la o parcare situata chiar langa cararea ce urca la intrarea in cetate. De aici in doua minute suntem langa zidurile cetatii.

DSC_0381

Cetatea, situata pe o culme numita ,,Dealul Cetatii”, a fost ridicata pentru prima data in secolul al IX-lea si a avut rol la un moment dat de cetate regala si de resedinta a Comitatului Dabaca in sec.X-XIV, din aceste cauze fiind in acea perioada cea mai importanta cetate din zona. Aparata intial cu santuri si valuri de pamant, au fost ridicate de-alungul timpului in mai multe parti ale cetatii palisade de lemn inlocuite mai apoi cu ziduri de piatra, existand la un moment dat si un turn de aparare.

In urma invaziei tatare din anul 1241 cetatea este distrusa si chiar daca a fost reconstruita isi pierde total din insemnatate.

Rolul cetatii era de a pastra controlul asupra drumului sarii dinspre localitatea Sic spre Poarta Mesesului.

Cu toate ca in interiorul cetatii nu mai exista nici o constructie vizibila, resturile cetatii fiind acoperite cu pamant, imprejurimile acestei cetati sunt foarte frumoase, de pe zidurile ei putand admira frumoasele imprejurimi ale Vaii Lonei si a satului Dabaca.

DSC_0392

DSC_0393

DSC_0398

DSC_0415

DSC_0428

DSC_0437

Interiorul cetatii, cu ruinele acoperite in cea mai mare parte cu pamant.

DSC_0431

DSC_0480

DSC_0469

DSC_0457

DSC_0450

DSC_0459

Rolul Cetatii de la Dabaca a fost preluat din secolul al XVI-lea de catre Cetatea Martinuzzi din Gherla, cetate ce din anul 1785 a fost folosita ca si inchisoare, iar in zilele de azi functioneaza penitenciarul de maxima siguranta.

Biserica Reformata Calvina din Dej

DSC_0511

Orasul Dej, situat la aproximativ 60 de km de orasul Cluj Napoca pe drumul national DN1C, prin asezarea geografica si a zacamintelor de sare ce se gasesc in apropierea sa a fost una din cele mai importante localitati din aceasta zona a Transilvaniei in Evul Mediu. Situat chiar la confluenta Somesului Mic cu Somesul Mare, loc unde din antichitate pana in prezent se intersecteaza importante rute comerciale, a fost inca din epoca romana un important centru de extractie a sarii.

In secolul al XII-lea localitatea a fost colonizata de catre sasi, fapt ce a dus la dezvoltarea sa si transformarea in oras, pastrandu-si importanta in primul rand datorita exploatarii sarii.

Dupa distrugerea orasului la inceputul secolului al XVII-lea de catre generalul Basta, orasul a renascut la mijlocul aceluiasi secol datorita familiei Rackoczi care si-a stabilit aici curtea princiara.

Biserica Reformata Calvina a fost construita de catre calugarii augustini in stil gotic tarziu in prima parte a secolului al XVI-lea, in anul 1643 fiind terminat si varful acestei biserici inalt de 71 metri, biserica servind ca model pentru viitoarele biserici de lemn din Maramures.

DSC_0508

DSC_0522

Biserica se gaseste amplasata in centrul orasului, langa Piata Bobalna si Parcul Mic, iesind in evidenta prin turnul sau inalt de 71 m si aspectul sau gotic, fiind singura constructie de acest fel din oras.

DSC_0520

DSC_0524

Te poti plimba in jurul bisericii pe o alee betonata, iar in curtea bisericii  sunt plante  frumos intretinute, dand impresia ca te gasesti intr-o frumoasa si cocheta gradina.

DSC_0561

Parcul Mic cu Monumentul Marii Uniri.

DSC_0553

DSC_0563

Castelul Banffy

DSC_0679

Castelul Banffy este situat in centrul localitatii Bontida, in curtea si parcul acestuia fiind locul de desfasurare a cunoscutului festival Electric Castle si se gaseste la mijlocul distantei dintre orasele Cluj-Napoca si Dej, la aproximativ 30 de km distanta fata de fiecare.

Biletul de intrare in castel este de 8 lei.

DSC_0580

DSC_0572

DSC_0579

DSC_0665

Constructia castelului a inceput in secolul al XIV-lea, suferind mai multe transformari, putand gasi aici diferite tipuri de constructie printre care: renascentist, baroc si neogotic.

Daca pana in secolul al XVI-lea a existat doar un conac inconjurat de fortificatii, incepand cu secolul al XVII-lea, a inceput reconstructia in stil renascentist a castelului ce ii apartinea in acea perioada lui Denes Banffy comitele de Dabaca si Cluj.

In secolul al XVIII-lea castelul a fost reconstruit in stil baroc, adaugandui-se si alte cladiri cum ar fi grajdul si locuintele servitorilor.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in toamna anului 1944, trupele germane aflate in retragere au incendiat si jefuit castelul, distrugand tot interiorul acestuia.

Cladirea principala.

DSC_0710

DSC_0742

DSC_0621

DSC_0602

DSC_0695

Cladirea fostei bucatarii, la parterul turnului in acest moment functioneaza o cafenea, interiorul acesteia fiind decorat in stil retro.

DSC_0707

DSC_0712

Cladirea fostelor grajduri si cladirea Miklos (cladirea alba), resedinta ultimului locuitor al castelului, Contele Miklos Banffy, fost scriitor si caricaturist.

DSC_0591

DSC_0714

Parcul castelului.

DSC_0650

DSC_0636

In interiorul cladirilor se mai pastreaza doar cateva din decoratiunile ce impodobeau incaperile.

DSC_0728

DSC_0730

DSC_0733

DSC_0738

 

 

4 gânduri despre “Cetati si castele medievale din Judetul Cluj II

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s