Dupa cateva zile petrecute in Bari, unde am facut putina plaja si am vizitat orasul vechi si imediata apropiere a acestuia, ne-am interesat de ce am putea vizita in apropierea orasului.
Astfel cea mai la indemana si apropiata destinatie este localitatea Polignano a Mare, un oras situat la 35 km de Bari, in directia Lecce.
Ne-am dus astfel in gara centrala din Bari, de unde am luat trenul inspre Polignano a Mare. Distanta ce desparte cele doua localitati se strabate in aproximativ 20 de minute cu trenul, iar de la gara pana in centrul vechi al localitatii sunt vreo 10 min. de mers pe jos.
La italieni dupa ce cumperi biletul de tren, fie de la aparatele din gara fie de la ghisee, trebuie sa ti-l activezi introducand-ul intr-un alt aparat aflat pe peron, lucru pe care noi la dus nu l-am stiut, iar cand a venit controlorul din tren sa ne verifice biletele a observat acest lucru, dar i-am explicat ca suntem pentru prima data cu trenul la ei si nu am avut probleme.
Localitatea este veche, se pare inca de pe vremea greciei antice si pastreaza o parte din constructiile imperiului roman, ramanad in picioare un pod ce facea parte din vechiul drum antic Via Traiana, construit de catre Imparatul Traian, pod ce trece peste un mic canion sapat in stanca si unde exista o mica plaja formata din pietre. Aici au ramas in picioare si ceva anexe ale podului, in primul rand fiind cararea construita de catre romani ce duce de la pod pana in canion, carare folosita si in prezent.
Avand la dispozitie doar cateva ore pentru a ne plimba pe aici ne-am indreptat spre principala lor atractie, aflata in zona centrului vechi. Daca de la gara pana in aceasta zona am mers pe niste stradute destul de linistite, cand am ajuns langa pod am dat de multa lume si agitatie, fiind plin de turisti. Zona este intesata cu restaurante, pizzerii si magazine de suveniruri.
Dupa ce am admirat de pe pod micul canion ce se afla sub noi, am coborat pe cararea construita pe vremea imperiului roman.
Plaja formata in mare parte din pietre.
Fiind spre seara si soarele nu mai batea aici, lumea care facea plaja s-a retras pe una din marginile canionului unde inca mai razbateau razele de soare.
Exista mai multe puncte de belvedere asupra canionului, puncte situate de o parte si de alta a acestuia.
Ne-am indreptat apoi inspre centrul vechi, accesul de langa pod se face printr-un gang incorporat intr-o cladire veche. Imediat dupa ce am trecut prin acest gang am intrat intr-o alta zona animata si plina de turisti, foarte inghesuita din cauza stradutelor stramte de aici.
Centrul vechi din Polignano a Mare se aseamana destul de mult cu centrul vechi din Bari in ceea ce priveste stradutele stramte ce il alcatuiesc, diferenta fiind ca este mai mic ca intindere, pietele de asemenea fiind mai mici si mai inghesuite printre cladiri, dar nelipsite de restaurante si magazine de suveniruri.
Piazza Vittorio Emanuele II, intesata de turisti, aici se afla si catedrala orasului, Catedrala La Chiesa Matrice Santa Maria Assunta.
Plimbandu-ne pe stradute am dat din loc in loc de puncte de belvedere, de unde am putut admira atat frumusetea marii cat si casele construite in stanca sau pe stanci, chiar deasupra marii.
Exista si restaurante ale caror terase sunt sapate in stanca.
Insula di San Paolo, cunoscuta si sub denumirea de ,,Scoglio dell Eremita”, situata la marginea localitatii pe directia Lecce.
Dupa ce am facut o scurta pauza langa insula, am hotarat sa cautam un restaurant unde sa mancam, asa ca ne-am indreptat din nou inspre zona podului roman. Aici terasele erau pline asa ca am trecut podul, iar imediat cum l-am trecut, am dat de o pizzerie unde erau destule locuri libere, plus si preturile erau mai mici, iar pizza ce am mancat-o a fost foarte buna.
Pizzeria unde am mancat este imediat dupa podul roman, pe partea stanga.
In Polignano a Mare exista si plaje amenajate, iar pentru cei care opteaza pentru o vacanta la mare in Regiunea Puglia si la Marea Adriatica, este mai indicat sa aleaga acest oras in detrimentul orasului Bari.