Iasi

Ce poti vedea in Iasi intr-o zi? Asta ne-am intrebat si noi atunci cand am trecut prin oras.

Venind dinspre estul tarii cu scopul ca in drumul nostru spre casa sa vizitam o parte a manastirilor din Moldova si Bucovina, ne-am abatut putin din drum pentru a vizita si o parte din orasul Iasi, oras municipiu resedinta de judet, oras ce mai este cunoscut si sub denumirea de Capitala Culturala a Romaniei, aici fiind locul unde au fost infiintate primele universitati si edituri romanesti si locul unde multi poeti, scriitori si oameni politici importanti si-au trait o parte din viata.

Despre istoria orasului sunt dovezi ale existentei unei asezari pe teritoriul localitatii inca din antichitate, adevarata dezvoltare a orasului a inceput insa din sec. al XIII-lea, odata cu venirea si stabilirea in aceste locuri a triburilor de iasi (alani), Iasiul cunoscand in secolele ce au urmat o infloritoare dezvoltare, domnitorul Alexandru Lapusneanu mutand capitala Moldovei de la Suceava la Iasi in anul 1564, fiind capitala pana in anul 1862 cand dupa Unirea Principatelor Romane capitala a fost stabilita la Bucuresti. In timpul Primului Razboi Mondial, Iasiul a mai fost capitala Romaniei intre anii 1916-1918, perioada in care Bucurestiul a fost sub ocupatia trupelor germane.

Cunoscand ca cele mai multe si mai importante obiective turistice din Iasi sunt in Cartierul Copou, situat pe Dealul Copoului, acolo unde se gaseste si cea mai veche Universitate din Romania, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, intemeiata in anul 1860 de catre domnitor, ne-am indreptat spre acest cartier. Aceasta zona pe langa universitati, gradini si cateva biserici vechi pe care le gasim aici,  este si o zona cu multe case vechi, impunatoare, amintind parca de timpurile cand Iasiul era capitala.

Primul obiectiv al nostru a fost Gradina Botanica Anastasie Fatu, cea mai veche gradina botanica din Romania, care actualmente se intinde pe o suprafata de aproximativ 80 de hectare.

Plantele sunt expuse in functie de soiul lor, fiind amenajate zece sectii cu specii diferite de flori.

Poarta principala de intrare in Gradina Botanica Anastasie Fatu situata pe Strada Dumbrava Rosie.

DSCF6684

DSCF6687

Stancarie amenajata cu plante ce cresc in special in zone de desert.

DSCF6698

DSCF6709

Rosariumul este unic in Romania, se intinde pe o suprafata de aproape doua hectare si cuprinde aproximativ 600 specii de trandafiri.

DSCF6719

DSCF6729

DSCF6727

DSCF6731

Ne-am indreptat apoi inspre Parcul Copou, cel mai vechi parc al orasului, acolo unde se afla cunoscutul copac din operele poetului nostru national Mihai Eminescu, cunoscut sub numele de ,,Teiul lui Eminescu”, copac la umbra caruia de multe ori a poposit poetul, uneori impreuna cu un alt mare scriitor roman, Ion Creanga.

Teiul se pare ca are o varsta de aproximativ o jumatate de mileniu, a trecut prin mai multe tratamente pentru a putea rezista, iar acuma este sprijinit de cercuri metalice si console.

In plimbarea noastra spre Parcul Copou, am trecut pe langa Parcul Expozitiei fara al vizita si pe langa Stadionul Emil Alexandrescu, locul unde echipa locala de fotbal isi desfasoara meciurile.

In Parcul Copou, in imediata apropiere a Teiului lui Eminescu, se gaseste monumentul Obeliscul cu Lei, ridicat in 1841 de catre Principele Mihail Sturza, monumentul mai fiind denumit si Monumentul Regulamentului Organic, intr-ucat a fost ridicat in cinstea acestui regulament ce a fost de fapt prima lege de organizare politico-administrativa si juridica a Principatelor Romane, aflate in acea perioada sub administratie rusa.

DSCF6738

,,Teiul lui Eminescu” sprijinit de cercuri metalice si console.

DSCF6735

Bustul poetului Mihai Eminescu aflat langa tei.

DSCF6744

DSCF6742

Statuia Cavaleristului in atac, situata in fata Parcului Copou, este ridicata in memoria eroilor cavaleri cazuti in Primul Razboi Mondial, statuie inaugurata in anul 1927 in prezenta Reginei Maria si a Principelui Mihai.

DSCF6746

Dupa vizita din Parcul Copou, ne-am indreptat spre centrul orasului pentru a vedea Palatul Culturii, o cladire impunatoare, construita la inceputul secolului al XX-lea pe locul fostului Palat Domnesc. Palatul fiind in acel moment in reabilitare nu am putut vedea decat o parte din fatada lui.

Palatul Culturii este in prezent inclus intr-un ansamblu de parcuri si cladiri noi, ce fac parte in principal din complexul de magazine Palas Mall, combinand cu bun gust cladirea veche a palatului si noile constructii, zona fiind un loc de plimbare si relaxare pentru multi localnici si turisti.

DSCF6750

DSCF6764

DSCF6765

Fiind aproape de Palatul Culturii am reusit sa mai vedem in acea zi si Manastirea Sfintii Trei Ierarhi, o manastire construita in secolul al XVII-lea de catre domnitorul Vasile Lupu, manastire situata pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Tot pe acest bulevard se afla si Catedrala Mitropolitana a Moldovei si Bucovinei, un alt monument pe care l-am vizitat, monument ridicat in secolul al XIX-lea.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s