Orasul Targu Neamt este cunoscut in primul rand datorita Cetatii Neamtului, o cetate datand din secolul al XIV-lea ce avea rolul de pavaza impotriva turcilor si care a facut obiectul unei celebre povestiri ,,Sobieski si romanii”, scrisa de scriitorul Costache Negruzzi.
Zona are insa o multime de obiective turistice cum ar fi manastiri, case memoriale si Gradina Zoologica Dragos Voda, in care gasim cel mai mare numar de zimbri din tara.
Am ajuns in aceasta zona cu intentia de a face un tur al manastirilor din Moldova si din zona Bucovinei si ne-am cazat la o pensiune situata la aproximativ 12 km distanta de orasul Targu Neamt, in comuna Vanatori, pe drumul ce duce la Manastirea Neamt.
Inainte de a merge sa vizitam orasul si cetatea am hotarat sa facem o scurta vizita Manastirii Neamtului, Gradinei Zoologice Dragos Voda si casei in care a locuit Mihail Sadoveanu, toate aflate in comuna Vanatori-Neamt pe drumul ce urca pe cursul raului Nemtisor si pe drumul unde este amplasata si pensiunea unde eram cazati.
Manastirea Neamtului este o manastire de calugari datand de la inceputul secolului al XV-lea, fiind printre cele mai vechi manastiri din Moldova, pe acelasi loc existand cu aproape doua secole inainte o biserica de lemn.
Biserica Sf. Ioan Iacob Hozevitul din interiorul Seminariului Teologic Neamt situat aproape de Manastirea Neamt.
Intrarea in curtea Manastirii Neamtului
Dupa vizita la Manastirea Neamtului am mers la Gradina Zoologica, unde am putut admira mai multe exemplare frumoase si bine intretinute de zimbrii, plus alte cateva specii de animale si pasari.
In aceasta zona sunt si exemplare de zimbrii in libertate, in zone delimitate si bine protejate.
Ne-am continuat apoi vizita la Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, o casa construita de un Mitropolit al Bucovinei si cedata ulterior marelui scriitor de catre administratia Manastirii Neamt, fiind locuinta acestuia de vara aproape douazeci de ani si unde am vazut o multime de obiecte si opere de arta ce au apartinut marelui scriitor.
Accesorii pentru pescuit, ce au apartinut scriitorului Mihail Sadoveanu.
Pentru a ajunge in Targu Neamt, de la pensiunea unde eram cazati, am intrat pe drumul national DN15b, ce face legatura cu drumul national DN15, ce traverseaza Carpatii Orientali, legand orasele Toplita si Targu Neamt prin Pasul Borsec.
Orasul nu este mare, ca obiective turistice pot mentiona Muzeul de Istorie si Etnografie Targu Neamt, Casa Memoriala Veronica Micle si Casa Memoriala a indragitului scriitor de povesti si povestiri Ion Creanga, care se afla in satul Humulesti, o localitate legata de oras si facand practic parte din suburbia acestuia.
Dupa ce am vizitat Casa Memoriala Ion Creanga, ne-am deplasat spre Dealul Cetatii unde se gaseste Cetatea Neamtului, cetatea fiind situata pe o stanca inalta de 80 de metri. Chiar la baza dealului am gasit un loc de parcare si am urcat pe jos spre cetate.
Urcarea se face pe o alee asfaltata, toata plimbarea pana la cetate durand aproximativ 15 minute, iar la capatul ei se gaseste casa de bilete, situata langa intrarea pe podul cetatii. Podul are o particularitate, fiind construit in forma de semicerc, astfel incat atacatorii sa aiba partea dreapta descoperita si indreptata spre aparatorii cetatii tot timpul traversarii acestuia. La capatul podului a existat o capcana.
Podul in forma de semicerc avant scopul ca atacatorii sa aiba partea dreapta a corpului indreptata spre arcasii din cetate tot timpul.
La capatul podului a existat o capcana.
Intrati in cetate putem vizita mai multe sali restaurate, dormitoare, bucataria si un paraclis, iar la sfarsit de pe o terasa putem observa orasul si putem admira pe distanta a multi kilometrii imprejurimile.
Harta cetatilor medievale din Moldova.
La plecare ne-am achizitionat cateva suveniruri pe care le-am gasit langa casa de bilete, iar vizitarea orasului s-a incheiat cu o pizza la un restaurant din centru, o pizza destul de buna si la un pret decent.
In ziua urmatoare aveam de vizitat o parte din manastirile aflate in aceasta zona: Secu, Sihastria, Sihla, Agapia si Varatec.