Cluj Napoca

Fiind al doilea oras ca marime din Romania si situat in mijlocul Transilvaniei, strabatut de apele Somesului Mic, orasul Cluj Napoca reprezinta un punct de reper pentru toti cei ce vor sa viziteze mirifica regiune istorica, plina de locuri si piesaje minunate, cum ar fi Muntii Apuseni sau orase precum Alba-Iulia, Deva, Hunedoara, Sibiu, de aici ajungandu-se destul de repede si in Maramures sau Bucovina.

In Cluj Napoca se poate ajunge usor indiferent ca alegi sa vii cu masina, trenul sau avionul. Daca vii cu automobilul propriu este indicat sa-l lasi intr-o parcare la intrarea in oras si sa alegi sa ajungi in centrul orasului, unde sunt principalele atractii, cu mijloacele de transport in comun sau cu taxiul, astfel eviti sa te invartiti prin centru, cautand un loc de parcare si care este foarte greu de gasit.

Ajunsi in centrul orasului aveti posibilitatea sa vizitati unul dintre muzeele aflate aici, cum ar fi Muzeul de Arta, Muzeul Farmaciei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Piata Unirii cu statuia lui Matei Corvin si biserica Sf. Mihail, Piata Muzeului si strazile invecinate, o zona pietonala unde gasim casa memoriala Matei Corvin, casa in care s-a nascut cel ce avea sa devina cel mai mare rege al Ungariei, Obeliscul Carolina ridicat in cinstea vizitei la Cluj a Imparatesei austriace Carolina Augusta si Biserica Franciscana.

Din zona centrala putem ajunge destul de usor la Gradina Botanica sau putem urca sus pe Dealul Cetatuii, de unde avem o imagine panoramica asupra Clujului si a imprejurimilor sale.

Pentru gurmanzi sau iubitorii de o cafea buna recomand zone precum Piata Muzeului, Bulevardul Eroilor, Piata Unirii, Str. Napoca, locuri unde veti gasi o multime de cafenele, puburi sau restaurante pentru toate gusturile.

De vazut sunt si Bastionul Croitorilor, cu zidul cetatii si statuia lui Baba Novac (capitanul lui Mihai Viteazul, executat de catre Dieta din Cluj , exact pe locul unde este ridicata statuia). Si daca tot sunteti in zona, merita sa vizitati Biserica Reformata in care este amplasata o orga muzicala inca functionala si care din cand in cand mai face parte dintr-un regal muzical. In fata acestei biserici puteti admira si statuia Sfantului Gheorghe omorand balaurul. Mergand mai departe pe strada Mihail Kogalniceanu, pe care se afla biserica si statuia, ajungeti in fata cladirii Universitatiii Babes Bolyai, una dintre cele mai renumite universitati de la noi din tara, cladire ridicata la sfarsitul sec.al XIX-lea inceputul sec. XX, langa aceasta cladire aflandu-se si biserica Trei Ierarhi.

Ajungand aici neaparat trebuie sa vizitati si strada Potaissa pe care se afla inca o parte din zidul vechii cetati a orasului, pe aceasta strada cat si pe cele adiacente putand gasi atat baruri cat si restaurante.

In centru mai gasiti si statuia lui Mihai Viteazul, o statuie ridicata mai recent in anul 1976 si care merita vazuta.

Parcul Mare din oras este un obiectiv pe care trebuie sa-l bifati, aici putand gasi cladirea vechiului cazino, transformata acuma in sala de expozitii si cladirea Chios aflata pe marginea lacului din parc, lac pe care doritorii se pot plimba cu barca sau hidrobicicleta.

Imediat ce a-ti traversat Parcul Mare ajungeti in fata stadionului Cluj Arena, unul din cele mai moderne stadioane din tara si unde se desfasoara atat competitii sportive cat si diferite festivale. Langa acest stadion se gaseste si Sala Polivalenta cea mai mare si mai moderna sala de sport din tara.

De vizitat ar mai fi si biserica Calvaria, aflata in cartierul Manastur si care este cea mai veche biserica din oras, construita undeva in jurul secolului al X-lea. Programul de vizitare al acestei biserici este urmatorul: marti-joi-sambata intre orele 16-18.

Iubitorilor de natura le recomand excursii in zonele Padurii Faget si a Padurii Hoia-Baciu, unde gasiti Parcul Etnografic Romulus Vuia, parte a muzeului Etnografic al Transilvaniei si nu in ultimul rand celebra pentru povestile cu fenomene paranormale care se intampla in interiorul ei.

Clujul este renumit si pentru cluburile sale, asa ca pentru tineri exista o multime de astfel de locatii unde se pot relaxa sau dansa pe muzica preferata.

Pentru cei care prefera relaxarea in malluri, in Cluj exista doua astfel de locatii, in primavara aceasta urmand sa se deschida si al treilea.

Clujul detine o retea vasta de mijloace de transport in comun, care acopera cea mai mare parte a orasului, in zonele unde acestea nu exista se poate apela la un taxi.

 

Bastionul Croitorilor cu statuia lui Baba Novac. In spate se vede Biserica Reformata

dsc_0997

dsc_0984

Biserica Reformata. In fata statuia reprezentandu-l pe Sfantul Gheorghe omorand balaurul

dsc_0820

Catedrala Ortodoxa si statuia lui Avram Iancu, situate in Piata Avram Iancu

dsc_0808

Teatrul National si Opera de Stat

dsc_0813

2007_08110007

Cladirea Universitatii Babes Bolyai

dsc_0823

Biserica Trei Ierarhi, langa cladirea UBB. In spate se vede cladirea Bisericii Sf. Mihail

dsc_0829

dsc_0835

Zidul cetatii de pe strada Potaissa

dsc_0831

Bulevardul Eroilor

dsc_0850

dsc_0963

dsc_0964

 

Biserica Sfantul Mihail si statuia Regelui Matei Corvin amplasate in Piata Eroilor

dsc_0966

 

dsc_0855

Statuia lui Mihai Viteazul din Piata Mihai Viteazul

dsc_0971

Turnul Pompierilor. In curs de reabilitare, in curand se va putea vizita si interiorul acestuia.

dsc_0979

Casa memoriala Matei Corvin

dsc_0869

Obeliscul Carolina si Biserica Franciscana din Piata Muzeului

dsc_0876

Cladirea Muzeului de Istorie al Transilvaniei

dsc_0879

Vederi de pe Dealul Cetatuii

dsc_0939

dsc_0944

Biserica Calvaria din cartierul Manastur

dsc_0887

dsc_0897

Alei in Parcul Mare al orasului

dsc_0900

Cladirea vechiului Cazino si fantana arteziana din fata acestuiadsc_0903

Cladirea Chios, in spate se vede Stadionul Cluj Arena

dsc_0913

Stadionul Cluj Arena

dsc_0795

dav

Sala Polivalenta langa Stadionul Cluj Arena

dsc_0798

dav

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s