Aflat la poalele Muntilor Cibin, foarte aproape de intrarea in Valea Oltului, cu o vedere panoramica superba a Muntilor Fagaras, orasul Sibiu, fosta Capitala Culturala Europeana in anul 2007, este unul din cele mai vizitate orase turistice de la noi din tara, cu o multime de obiective turistice situate atat in oras cat si in imprejurimile apropiate ale acestuia.
In Sibiu se poate ajunge cu autovehiculul, trenul sau avionul. Pentru cei care se deplaseaza cu autovehiculele vor gasi in zona istorica a orasului, pe strazile pe care este permis traficul auto, suficiente parcari. Singura problema e ca s-ar putea sa trebuiasca sa va invartiti pe cateva strazi pana gasiti un loc de parcare liber.Cei care vin cu trenul, nu au neaparat nevoie sa foloserasca un mijloc de transport in comun pentru a ajunge in centrul istoric al orasului, gara fiind la cel mult 10 min de mers pe jos de Piata Mare( zona centrala a centrului istoric). De la aeroport exista posibilitatea deplasarii spre centrul orasului cu un taxi sau cu autobuzul.
Dispunand in trecut de 3 centuri de fortificatii, centrul istoric al Sibiului pastreaza inca o parte din aceste ziduri, iar in interiorul acestora se gasesc numeroase obiective turistice ce merita vizitate.
Obiectivul central pentru multi turisti este Piata Mare, construita in sec. XIV, fiind o piata avand dimensiunile aproximative de 150m lungime si 100 metri latime, spre centrul ei existand o fantana cu grilaj de fier, iar pe laturi gasim printre altele Biserica Romano-Catolica, Palatul Brukental un adevarat muzeu in care se organizeaza multe expozitii, Primaria Sibiului, plus cateva terase si restaurante. Aici se mai afla si Turnul Sfatului, cu un gang care face legatura dintre Piata Mare si Piata Mica, turn in care se poate urca.
Trecerea spre Piata Mica dinspre Piata Mare, un alt obiectiv turistic construit tot in sec. XIV, se face pe sub un gang aflat sub Turnul Sfatului, printr-un gang sub turnul Bisericii Romano-Catolice sau pe o alee situata intre Palatul Brukental si Primaria Orasului ajungand mai intai in fata Catedralei Evanghelice, un alt obiectiv turistic important al orasului si dupa parerea mea cea mai frumoasa constructie din oras, ridicata intre secolele XIV-XVI. Catedrala Evanghelica este o constructie in stil gotic, situata intr-o curte pavata unde gasim si statuia episcopului Georg Daniel Teuch si poate fi vizitata. Se poate urca in turnul acestei catedrale, de unde avem cea mai frumoasa vedere panoramica a orasului. Trecand de aceasta frumoasa catedrala ajungem la Podul Mincinosilor aflat in unul din capetele Pietei Mici, pod care la ora actuala este singurul pod din fonta functional in Romania.
Important de vizitat este si zidul cetatii unde mai exista inca cateva turnuri, denumite dupa cei care le aveau in grija: Dulgherilor, Olarilor, Panzarilor si Turnul Gros unde acuma se gaseste sediul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Dupa ce am vizitat principalele atractii din centrul orasului ne putem relaxa cu o plimbare in parcul orasului, denumit Parcul Sub Arini sau sa va indreptati spre Padurea Dumbrava unde veti gasi alte obiective importante ale Sibiului.Aici mai intai va puteti opri la Gradina Zoologica a orasului, cea mai veche Gradina Zoologica din tara, in care in afara vizitarii animalelor aflate aici, va puteti delecta cu o plimbare cu barca pe lacul aflat in incinta. Dupa ce ati vizitat Gradina Zoologica va recomand sa vizitati si muzeul in aer liber al Complexului National Muzeal Astra Sibiu, un muzeu cu o suprafata de aproape 100 ha, in care ve-ti gasi o parte din istoria satului romanesc traditional, dotat cu multe alei, locuri de relaxare la umbra padurii sau la unul din cele doua restaurante traditionale din incinta. Deasemenea va puteti relaxa pe malul lacului din interiorul muzeului, un lac de vreo 6 ha,pe care se poate si pescui.
Pentru cei care au la dispozitie mai multe zile in Sibiu au posibilitatea sa viziteze o parte din imprejurimile orasului, pot vizita Biserica Cetate din Cisnadioara construita intre secolele XII-XIII si unde se mai pastreaza o buna parte din ziduri si biserica construita in stilul unei bazilici romane si Biserica Fortificata din Cisnadie construita in sec.XIII, obiective aflate la aproximativ 10 km de Sibiu.
Un alt obiectiv ar fi comuna Rasinari, o comuna construita in stil sasesc cu ulite foarte stramte, pe alocuri doua automobile neavand loc sa treaca unul pe langa altul, unde se poate vizita casa in care s-a nascut si copilarit cunoscutul poet fost si prim-ministru o scurta perioada de timp, Octavian Goga.
Pentru iubitorii de munte, din Sibiu pot ajunge repede la poalele Muntilor Fagaras unde au la dispozitie o multime de trasee montane marcate sau sa urce in Muntii Cibinului in Statiunea Paltinis unde de asemenea au posibilitatea efectuarii unor trasee care sunt la indemana si incepatorilor. In Paltinis iarna iubitorii de schi au la dispozitie mai multe partii, plus multe posibilitati de cazare.
Catedrala Evanghelica si statuia Episcopului Teuch
Clopot din turnul Catedralei
Curtea Catedralei Evanghelice. Vedere din turnul Catedralei
Catedrala Ortodoxa
Biserica Romano-Catolica
Podul Mincinosilor si Muzeul de Istorie din Piata Mica
Turnul Sfatului
Podul Mincinosilor vazut din Piata Mica
Turnul Sfatului vazut din Piata Mica
Biserica Romano-Catolica vazuta din Piata Mica
Gang
Primaria Sibiu
Piata Mare a orasului in 2007, anul in care orasul a devenit Capitala Culturala Europeana
Biserica Romano-Catolica, in spate se vede Turnul Sfatului, in dreapta Primaria Orasului
Bulevardul Nicolae Balcescu
Turnul Dulgherilor
Bustul Imparatului Francisc I
Lacul din interiorul Gradinii Zoologice
Muntii Fagaras, vazuti din interiorul Muzeului Astra
Exponate