Roma, la pas. Vatican

Dupa vizitarea Colosseumului, a Forumului Roman si a Palatino, ce se pot vizita in pretul aceluiasi bilet, urmatoarele obiective importante pe care doream sa le vedem in Roma erau Muzeul Vatican si Basilica St. Pietro, asa ca in urmatoarea zi am ales sa mergem sa le vedem pe acestea.

Biletele de intrare la muzeu le-am cumparat de pe internet cu ajutorul receptionerului de la ansamblul de apartamente unde eram cazati, bilete ce au costat 16 euro de persoana si am primit initial pe mail un voucer care a trebuit scos la imprimanta si care se preschimba in bilet de intrare la casele de bilete ale Muzeului Vatican, trebuind doar  sa respectam ora la care am ales sa vizitam muzeul. E important de stiut ca trebuie  respectat si regulamentul de intrare si vizitare a muzeului, regulament pe care l-am gasit pe site-ul oficial: http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/visita-i-musei/consigli-utili.html

DSC_0245Ca sa ajungi in zona muzeului Vatican cel mai indicat este sa iei metroul pana la statia Lepanto, imediat ce urci din subteran si ajungi pe trotuar esti abordat de personal voluntar al muzeului care te indruma spre intrarea in muzeu, care este la cinci minute de statia de metrou. Bineinteles sunt si persoane care te ademenesc cu asa numitul ,,skip the line” si care cu un anumit comision perceput iti faciliteaza probabil intrarea in muzeu fara a sta la coada de bilete, cel mai probabil se intra cu anumite grupuri de turisti. Noi cand am schimbat voucerul in bilete de intrare nu am stat deloc la coada.

Dupa ce treci de filtrele de control si urci pe niste scari rulante ajungi intr-un hol unde exista un centru de informare turistica de unde poti lua gratis o harta a muzeului si contra cost ghiduri audio in mai multe limbi.

DSC_0988Atat Basilica Sfantul Petru cu piata cat si Muzeul Vatican se gasesc pe teritoriul celui mai mic stat din lume, Statul Vatican. Numele de Vatican l-a primit dupa numele dealului pe care este asezata intreaga constructie, pentru public fiind deschisa doar zona basilicii Sfantul Petru cu piata Sfantul Petru si Muzeul Vatican, muzeu ce cuprinde in salile si apartamentele sale opere de o valoare inestimabila.

DSC_1000Toare incaperile poarta denumiri specifice, fiind decorate si pictate de-alungul secolelor de catre pictori si artisti celebri sau umplute cu lucrari de arta din toata lumea, acestea fiind aduse treptat de catre diferiti papi.

DSC_0098Crucificarea Sfantului Petru, pictura realizata la inceptul secolului al XVII-lea de catre pictorul Guido Reni. Pictura se gaseste in zona numita Pinacoteca (galeria de arta).

DSC_0044

Doua picturi realizate de Raphael: Madonna din Foligno si Transfiguration.

DSC_0023Pictura pe tavanul unei sali ale muzeului.

DSC_0121Un alt loc frumos al muzeului este reprezentat de o mica gradina interioara amenajata in zona antichitatilor, o gradina cu plante si multe statui.

DSC_0103Preotul troian Laocoon si fii sai ucisi de serpii trimisi de zei.

DSC_0110Sala Rotonda, infatisand statui cu zei si semizei din mitologia greaca. Pe jos sunt realizate din marmura scene din mitologie.

DSC_0129Sarcofagul in care se crede ca ar fi existat ramasitele Sfantei Elena mama Imparatului Constantin. Sarcofagul construit din porfir rosu, dateaza aproximativ din anul 335.

DSC_0145Una din cele mai frumoase sali ale muzeului este sala numita Galleria delle Geografiche.

DSC_0175

DSC_0187

DSC_0188Sala Sobiesky, avand pe pereti niste picturi impresionante.

DSC_0194Curtea Belvedere, situata in interiorul muzeului. Si aici sunt amplasate restaurante si cafenele.

DSC_0059Pe langa terasele unde poti bea linistit o cafea sau un suc exista in interiorul muzeului si zona de foodcourt cu mai multe restaurante, unde poti sa bei chiar si bere produsa de ei, preturile fiind mici atat la bauturi cat si la mancaruri.

DSC_0239In Capela Sistina filmatul si fotografiatul este interzis, in interiorul ei fiind numeros personal de supraveghere care iti atrag atentia ca aceste lucruri sunt interzise.

Muzeul cuprinde multe opere ale unor artisti celebri cum sunt Michelangelo, Caravaggio, Leonardo sau Raphael, plus statui si relicve istorice de pe vremea greciei antice sau a imperiului roman si nu numai si multe alte lucrari din perioada Evului Mediu, multi Papi contribuind la amenajarea incaperilor de aici, fiecare in stilul sau propriu, iar pretul biletului de 16 euro este unul mai mult decat rezonabil pentru ceea ce ofera Muzeul Vatican.

DSC_0253

bty

Pentru a ajunge de la Muzeul Vatican la Basilica Sf. Petru trebuie sa iesi din muzeu si sa mergi pe langa zidul de aparare din jurul Vaticanului, lucru ce dureaza aproximativ un sfert de ora, pana ajungi in Piata Sfantul Petru situata in fata basilicii. Aici te asezi la coada si astepti sa iti vina randul la trecerea prin filtrul de control, din fericire chiar daca coada depaseste de cele mai multe ori doua sute de metri lungime lumea se misca repede si in maxim o jumate de ora treci de filtrul de control.

DSC_0482

DSC_0332Piata Sfantul Petru este o piata enorma cu un diametru de 240 metri, inconjurata de 284 de coloane in stil doric, aranjate pe doua randuri, realizate de sculptorul si arhitectul italian Lorenzo Bernini la mijlocul secolului al XVII-lea, deasupra acestora existand 140 de statui ale unor sfinti si martiri crestini. Chiar in mijlocul pietei este un obelix egiptean vechi de 4000 de ani, in varful acestuia fiind asezata o cruce crestina. Obelixul este incadrat de doua fantani arteziene.

DSC_0339

DSC_0273

DSC_0491

DSC_0449

DSC_0471

DSC_0348

Odata trecuti de filtrul de control in functie de ora la care ajungi aici poti vizita gratis interiorul basilicii sau daca timpul permite, pentru ca in functie de anotimp orarul de vizitare al cupolei este pana la ora 17 sau 18, poti opta sa te asezi din nou la rand si sa cumperi bilete pentru a urca in cupola. Biletul costa 6 euro de persoana.

Sus in cupola poti ajunge fie urcand cele 537 de trepte fie calea mai usoara cu ascensorul, pentru ascensor platesti in plus la bilet. Noi am urcat pe scari si e o experienta foarte interesanta la un moment dat spre varf scarile se ingusteaza si peretii sunt inclinati spre tine. De coborat se coboara tot pe scari dar prin alta parte fiind imposibil sa cobori tot pe unde se urca pentru ca efectiv nu incap doua persoane unul pe langa celalalt.

Inainte de a ajunge in varful cupolei se viziteaza balconul interior al acesteia, situat deasupra altarului principal. Pentru ca marginile balconului sunt protejate cu un grilaj inalt de sarma este aproape imposibil sa poti face niste poze prea clare ale altarului, in schimb detaliile cupolei sunt impresionante. Cupola a fost proiectata in secolul al XVI-lea de catre celebrul arhitect si artist Michelangelo.

DSC_0834

DSC_0825

DSC_0838

DSC_0835Noi pentru a urca in domul basilicii am revenit in ultima zi petrecuta la Roma, tot atunci am vizitat si grotele (locul unde sunt ingropati o parte din Papii Vaticanului, aici fiind interzisa atat fotografierea cat si filmarea) situate sub basilica. In grote se pot vedea si ramasitele vechii basilici construite de Imparatul Constantin.

Intrarea in grote se face din interiorul basilicii pe o usa situata in apropierea baldachinului si a altarului principal, pe sub statuia ce il reprezinta pe Sfantul Andrei.

DSC_0998

DSC_0003

Din balconul domului ai posibilitatea sa vezi intreg orasul si o mare parte din imprejurimi, cupola basilicii fiind vizibila din orice parte a Romei.

Piata St. Pietro vazuta din cupola basilicii, in prelungirea pietei la capatul bulevardului Via della Conciliazione se gaseste Castelul St. Angelo.

DSC_0863

DSC_0866

DSC_0871

Palatul Guvernatorului statului Vatican

DSC_0888

Terasa este situata la nivelul statuilor de pe acoperisul basilicii ce ii reprezinta pe Isus si apostolii sai si se ajunge pe traseul de vizitare al cupolei la coborarea din balconul acesteia.

DSC_0286

DSC_0895

DSC_0904

De mentionat ca pe terasa  basilicii exista un mic restaurant de unde se poate cumpara atat bautura cat si mancare. Tot in aceasta zona exista si toalete.

DSC_0908

Basilica, la ora actuala cea mai mare biserica din lume, este construita pe locul unde Imparatul Caligula a construit un circ si unde, in anul 67 pe timpul Imparatului Nero a fost martirizat Sfantul Petru, aici fiind si locul unde el este ingropat.

Initial aici a existat un altar pe locul unde a fost ingropat Sfantul Petru si unde timp de cateva sute de ani multi pelerini veneau aici sa se roage. In anul 329, Imparatul Constantin a construit pe locul altarului o biserica de dimensiuni considerabile la acea vreme, avand peste o suta de metri lungime, biserica fiind compusa din mai multe altare, iar in mijlocul ei se gasea altarul principal sub care era ingropat Sfantul Petru.

Baldachinul din bronz construit de catre Bernini, situat deasupra altarului principal si al mormantului lui Sfantul Petru.

DSC_0399

De-alungul secolelor basilica a fost afectata de cutremure si incendii ajungand intr-o stare avansata de degradare, astfel ca in anul 1506 Papa Iulius al II-lea a hotarat refacerea in intregime a acesteia, o refacere ce a durat aproximativ 120 de ani, pana in anul 1626 in timpul Papei Urban al VIII-lea.

Basilica actuala are o lungime de peste 210 metri lungime si 136 metri inaltime, iar la constructia, decorarea exteriorului si a interiorului sau au contribuit de-alungul celor 120 de ani mai multi renumiti artisti si arhitecti: Bramante, Raphael, Michelangelo, Maderno, Bernini.

DSC_0365

DSC_0970

DSC_0372

DSC_0400

Cupola basilicii realizata de catre Michelangelo, situata deasupra baldachinului.

DSC_0995

Scaunul Sfantului Petru realizat de catre sculptorul Lorenzo Bernini.

DSC_0964

Sculptura realizata de Bernini si reprezinta piatra de mormant al Papei Alexandru al VII-lea.

DSC_0008

Papa Pius al VII-lea.

DSC_0424

Altar of transfiguration, pictura realizata de Raphael.

DSC_0410

DSC_0427

Papa Inocentiu al XI-lea.

DSC_0952

Statuia Sfantului Petru

20171127_143655_HDR

Din incaperea de unde se pot achizitiona suvenire se intra la Muzeul Tesoro, biletul de intrare aici costa 8 euro si parerea mea este ca e un pic cam scump fata de ce ofera.

DSC_0958

DSC_0425

Celebrele garzi elvetiene sunt formate exclusiv din soldati elvetieni, in numar de 200 si au fost infiintate in anul 1506 de catre Papa Iulius al II-lea, pentru garda sa personala si a urmatorilor suverani pontifi. Designul uniformei a fost creat de Michelangelo si a ramas acelasi si dupa 500 de ani.

DSC_0784

DSC_0461

Urmatorul articol despre concediul petrecut la Roma va fi despre una din cele mai interesante zile, cu vizita la Forumul Imperial (locul unde se gaseste si Columna lui Traian), Piazza Venezia, Fontana di Trevi, Pantheon, Piazza Navona, plus inca cateva biserici si obiective pe care le-am intalnit in plimbarea noastra din acea zi.

2 gânduri despre “Roma, la pas. Vatican

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s