Cetariu, un mic paradis al pescarilor de crap

Pentru ca noul sezon de pescuit la crap sta sa inceapa,  noi pasionatii de acest gen de pescuit incepem sa ne pregatim pentru partidele de pescuit din anul acesta, planurile sunt deja facute, mai ales pentru cei care merg pe lacuri unde este nevoie de rezervare, iar pe lacurile bune rezervarile se fac inca din lunile noiembrie-decembrie a anului precedent pentru a avea garantia locului preferat.

O sa scriu acum putin despre unul din cele mai bune lacuri din Romania, unde pe locurile considerate productive nu mai gasesti decat cu greu locuri libere incepand cu luna aprilie pana in noiembrie.

Voi prezenta in cateva cuvinte Lacul Cetariu, nu multe, doar o prezentare generala a lui, partidele de pescuit si povestile sunt multe si frumoase asa ca o sa las in principal pozele sa vorbeasca despre frumusetea si potentialul acestui lac, poze realizate in ultimii 5 ani de cand frecventez anual acest mic paradis al pescarilor de catch&release.

DSC_0365

DSC_0338

Ca si conditii de pescuit, taxe, greutatea si densitatea pestilor, lacul Cetariu dupa parerea mea este in acest moment cel mai bun lac din Transilvania in ceea ce priveste pescuitul crapului in conditii de catch&release.

Lacul Cetariu se afla situat in localitatea cu acelasi nume din Judetul Bihor la 20 km de localitatea Oradea. Se ajunge la el mergand pe drumul DJ767F pana la iesira din localitatea Cetariu, unde dupa aproximativ un kilometru, chiar cand drumul judetean face o curba de aproximativ 90 de grade spre dreapta, intalnim indicatorul cu lacul Cetariu pe partea stanga in sensul de mers. De aici urmeaza un drum agricol de aproximativ 3 km, drum pe care se merge fara probleme pentru ca este pavat cu piatra.

Lacul are o suprafata de peste 20 hectare, pe una din laturile sale fiind incadrat de padure, iar pe cealalta latura sunt plantate salcii pentru a tine umbra pescarilor. Standurile sunt situate la distante comfortabile unul fata de celalalt avand o distanta intre ele de minim 20 de metri, fiecare stand avand la randul sau suficient spatiu cat sa poata pescui 2 sau 3 pescari fara probleme. La fiecare stand este amenajata o masa si cate o banca din lemn, exista saci de gunoi si loc pentru facut focul. Toaletele sunt in medie cate una la doua standuri.

In ultimii doi ani atat standurile cat si drumul de acces din jurul lacului au fost reamenajate, fiind pavate cu pietris, astfel ca acuma atat accesul cat si conditiile de campare sunt mult imbunatatite. Toate standurile au fost dotate cu saltea de receptie, sac de cantarire si trepied.

DSC_0262

DSC_0462

Ca si standuri productive nu pot nominaliza neaparat un stand pe care se prinde constant peste tot timpul anului. In unii ani pestele fiind mai activ in tot timpul anului pe apa mai mica, cu o adancime de aproximativ 1,5 metri, inspre coada lacului. Aici ma refer la standurile din aceasta zona: 17-22 in partea cu padurea, respectiv 7-11 pe malul opus. In general sunt considerate mai bune standurile dinspre partea cu digul: 1,2,3,12,13,14, iar standul cel mai bun din punct de vedere al amplasamentului este considerat standul 14, situat pe partea cu padurea undeva la mijlocul lacului, acesta fiind amplasat pe o mica limba de pamant ce intra in lac, avand posibilitatea sa pescuiesti de pe el atat pe portiunea cu apa mai mica a lacului cat si pe portiunea cu apa mai adanca si deasemnea creeaza sanse mai mari pentru pescuitul la inteceptie.  Dar au fost si situatii cand zile intregi nu s-a prins pe acest stand, iar pe cele din jurul sau a existat totusi activitate.

Preturile variaza in functie de cate zile se sta la pescuit, rezervarea minima este de 48 ore si costa 140 de lei.

Ca si momeli folosite au dat rezultate aproape toate boilesurile folosite, de la cele simple si ieftine (asa numitele decathloane) pana la cele mai complexe boilesuri.

Eu, asa cum am mai scris si in alt articol, pescuiesc in general cu boilesurile homemade realizate de colegul meu de pescuit Nicu, boilesuri ce au in compozitie atat fainuri fishmeal sau birdfood cat si diferite arome.

DSC_0592

Pentru mai multe detalii si rezervari accesati siteul lacului: https://lac-cetariu.ro/

DSC_0514

DSCF8680

DSCF8691

DSC_0546

DSCF8732

DSCF8673

DSCF8735

DSC_0583

DSC_0222

DSC_0401

DSC_0471

Cateva fotografii de pe standul 5, unul din cele mai dificile standuri de pe lac, inclusiv si din punctul de vedere al camparii, stand care totusi ne-a oferit si satisfactia unor capturi frumoase.

DSC_0610

DSC_0612

DSC_0551

DSC_0567

DSC_0594

DSC_0501

Si doua capturi din anul 2013 de pe standul 1. Era primul an cand am ajuns pe acest frumos lac.

Cristi cu un crap de +14 kg si eu cu unul de aproape 10 kg.

2013_10031153

2013_10031149

 

 

 

 

2 gânduri despre “Cetariu, un mic paradis al pescarilor de crap

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s