,,La Mures”, asa le spuneam noi bunicilor cand ne intrebau unde ne pregatim sa mergem. Pe atunci aveam un bat de pescuit facut candva de bunicu dintr-un lemn de esenta mai tare, lustruit tot de el si puse niste inele din sarma, dar pentru mine era perfect. Mulineta profesionala, facuta de el in fabrica :).
Pregateam momelile, iar pentru asta luam paleta de muste si la treaba. O tura prin gradina ne asigura si cativa cosasi. Mai sapam dupa niste rame si cu ceva paine la noi aveam nada suficienta si adaptata la pescuitul obletilor, porcusorilor, carasilor si a somoteilor de o vara.
Era o adevarata tragedie cand pierdeam vre-un carlig sau vreo pluta, cu plumbul stateam mai bine, bunicul avand la el in magazie bucati de plumb din care rupeam bucatele cand aveam nevoie.
Erau vremuri cand noi ne bucuram cu pestisori cat palmutele noastre, pesti mai mari vedeam doar cand se polua cu amoniac de la fabrica de soda iar pestii mari se ridicau la suprafata.
Incet incet sculele si accesoriile de pescuit au devenit tot mai performante, iar pretentiile si ele pe masura, parca cu gandul la povestile celor batrani despre somni imensi scosi dupa ore de lupta cu monstrii.
Odata cu trecerea timpului am inceput sa organizam pe Mures iesiri de cate o saptamana, pregatiri intense, scule, tehnici, momeli, pregatiri pentru toate situatiile, varga simpla (pe care o mai folosesc si azi dar doar pentru prins obleti) a fost inlocuita cu lansete puternice echipate cu mulinete care sa faca fata oricaror surprize, accesoriile acestora fiind si ele pregatite de lupta.
Am batut si inca batem Muresul intre localitatile Iernut si Decea, situate in judetele Mures respectiv Alba, un segment al Muresului unde gasesti multe locuri frumoase si bune de pescuit atat la pesti rapitori cat si la pasnici, pestii cei mai cautati de catre pescari pe acest rau fiind somnul si crapul.
Pescuind la mai toate soiurile de pesti de la obleti la somn, am avut si surprize neasteptate, astfel ca au fost situatii in care am prins pe montura cu porumb pentru crap cativa bibani si un salau destul de frumos, explicatia fiind ca rapitorii au venit sa vaneze pestii stransi la bulgarii de momeala si s-au prins in carlig accidental. Ultima patanie este cu o vidra care a aparut seara in locul unde am momit pentru crap si s-a plimbat toata noaptea in zona, asa ca pescuitul a fost total compromis.
Tactica pe care o aplic eu este in general pescuitul la mal, pe sub maluri spalate de apa, radacini sau copaci cazuti in apa, in locuri unde isi pot avea cotlonul somnii mari sau pe unde vin crapii sa se hraneasca. Nu folosesc niciodata indiferent la ce specie de peste pescuiesc mai mult de un carlig pe montura.
In general cand pescuiesc la crap folosesc ca si momeli porumb dulce din conserva, iar pe momitor pun groundbait cu aroma de miere amestecata cu porumb din conserva.
La mreana folosesc cu succes buchet de viermisori sau rama groasa, pe momitor groundbait cu aroma de cascaval sau miere, la aceasta montura intra foarte bine si morunasi sau scobari.
La somn cele mai bune rezultate le-am avut cu viermele de salca (specie protejata in acest moment, fiind interzis pescuitul cu el), am mai folosit pestisor viu, scoici sau buchet de rame sau lipitori.
La clean cele mai bune rezultate pe Mures le-am avut la lipitoare.
Ca si concluzie pescuitul pe raul Mures in ciuda poluarii din trecut si a braconarii sale, inca mai poate sa iti ofere surprize placute, cu crapi mai mari de 10 kg sau somni de peste 30 de kilograme, pe care trebuie sa-i cauti si sa-i vanezi destul de multa vreme pana sa reusesti sa-i prinzi, restul speciilor de peste fiind bine reprezentate, in special de salau, stiuca, clean, avat, mreana si scobar.