Am ramas cu putine amintiri din tura scurta a crestei de nord a Masivului Piatra Craiului, dar sunt amintiri frumoase, cu peisaje de vis, cu doua grupuri de capre negre, in total peste 20 la numar, cel mai mare numar din aceste exemplare pe care l-am intalnit in muntii de la noi din tara, cu un apus si un rasarit de soare superbe.
Pornind vineri seara din Cluj am ajuns dupa miezul noptii la Cabana Plaiul Foii, locul unde aveam rezervate camere pentru o noapte. Ajunsi acolo ne-am intins la o poveste si la niste beri pe terasa pana dupa ora 2 dimineata,cu toate ca in mai putin de cinci ore trebuia sa ne trezim si sa incepem tura pe munte.
Despre drum tin minte doar ca am ajuns prin Brasov si de acolo am traversat Muntii Postavarul trecand prin Poiana Brasov si prin orasul Rasnov, admirand la acea ora tarzie Cetatea Rasnovului, ajungand apoi in Zarnesti, orasul de sub poalele Muntilor Piatra Craiului. Din Zarnesti a urmat un drum de macadam de cativa kilometri pana la Cabana Plaiul Foii.
Dimineata cand ne-am trezit am baut rapid cate o cafea admirand imaginea magnifica cu masivul ce n-i se arata de la ferestre si am plecat apoi la drum. Mai intai pe marcaj triunghi rosu si banda rosie, pe un drum de macadam, mai apoi intrand in padure si incepand urcusul, urcus pe care fiind la inceput de zi l-am facut aproape fara oprire pana la Refugiul Spirla situat in mijlocul unei paduri la 1420 metri altitudine si unde am zabovit putin pentru ca urma partea cea mai grea si pe alocuri cea mai periculoasa a traseului, urcatul pe traseul de creasta a Muntilor Piatra Craiului prin asa numita zona La Lanturi. Adevarul e ca urma o urcare accentuata pe o diferenta de nivel de aproximativ 700 de metri, o urcare care in multe locuri este asigurata cu cabluri si lanturi, iar terenul este aproape in totalitate stancos intalnind si mai multe povarnisuri pe traseu.
Imaginile vorbesc de la sine, fara prea multa prezentare.
La Zaplaz, fenomen creat de catre apa si vant in roca muntelui.
Ultima portiune de cabluri si am ajuns in Saua Grindului, pe traseul de creasta.
Traseul se uneste cu traseul de creasta langa Refugiul din Saua Grindului, un refugiu situat sub Varful La Om si Varful Grind, undeva la mijlocul masivului, de aici putand opta pentru a continua pe partea de nord sau pe partea de sud a traseului de creasta al Pietrei Craiului. Traseul de creasta a Pietrei Craiului este marcat cu punct rosu.
Traseul de la Cabana Plaiul Foii pana la Refugiul din Saua Grindului a durat aproximativ 7 ore, astfel ca in jur de ora 16 eram la refugiu, lucru ce ne-a permis sa urcam pe cele doua varfuri ce incadreaza refugiul, mai intai pe Varful Grind iar apoi pe Varful La Om.
Refugiul din Saua Grindului si Varful La Om, cel mai inalt varf din masiv, 2238 metri altitudine.
Partea de sud a crestei Muntilor Piatra Craiului vazuti de pe Varful Grind, 2210 metri altitudine.
Seara am avut parte de un apus de soare superb, pe care am reusit sa-l prind in cateva cadre frumoase.
Senzatia pe care ti-o ofera norii aici este unica, efectiv ai impresia ca uneori plutesti deasupra lor, e o impresie pe care eu nu am avut-o decat aici, chiar daca si in alte ture de munte am fost de multe ori deasupra stratului de nori.
Un lucru important in Muntii Piatra Craiului este ca nicaieri pe traseul de creasta nu exista o sursa de apa, asa ca cei care se pornesc la drum trebuie sa-si faca provizii suficiente de apa inainte de a incepe urcarea.
A doua zi soarele diminetii era la concurenta cu apusul din seara trecuta si in timp ce savuram o cafea am mai facut cateva poze de langa Refugiul Saua Grindului.
Prima parte a traseului de nord a crestei ne duce mai intai peste Varful La Om, pe care urcasem si cu o seara inainte, dupa care continua spre Refugiul Varful Ascutit, trecand prin seile dintre varfuri si peste coltii varfurilor ce formeaza partea nordica a crestei Muntilor Piatra Craiului: Varful Sbirii, Varful Timbalul Mic, Varful Dintre Timbale, Varful Timbalul Mare. Cararea este destul de solicitanta si necesita atentie, uneori fiind nevoie de folosirea mainilor pentru urcatul sau coboratul printre stancile ascutite ce formeaza aceste varfuri.
Partea nordica a crestei vazuta de pe Varful La Om.
Refugiul de sub Varful Ascutit.
Intr-una din vaile pe deasupra carora am trecut am intalnit si primul grup de capre negre din acea zi.
Dupa mai bine de trei ore am ajuns si la Refugiul Varful Ascutit situat sub Varful Ascutit la 2150 metri altitudine.
Despre coborarea de pe creasta Masivului Piatra Craiului tin minte doar ca la inceputul ei ne-am intalnit cu al doilea grup de capre negre, tot vreo 10 la numar si am avut de coborat o portiune de povarnis lunga si solicitanta.
Aproape de Refugiul Varful Ascutit exista mai multe trasee de coborare de pe creasta, noiam ales sa coboram prin Saua Padinei Inchise si pe Brana Caprelor, marcaj banda albastra. Coborarea pe acest traseu pana la Cabana Plaiul Foii l-am facut in aproape patru ore si jumatate.