Dupa mai bine de sapte ani de la prima vizita a orasului sloven Bled, atunci cand s-a pus problema unui nou revelion in afara tarii, de data aceasta si cu ,,piticul”, am ajuns la varianta Bled in primul rand ca doream sa avem niste sarbatori mai linistite, fara prea multa zarva in jurul nostru si in al doilea rand din dorinta de a mai vizita orasul inca o data, de data aceasta sa vizitam si o parte din imprejurimi.
Hotarandu-ne destul de tarziu unde vrem sa facem revelionul ofertele de cazare care mai erau disponibile erau destul de putine, dar pana la urma cautand pe un site specific sloven am gasit o optiune care din punct de vedere al facilitatilor si al panoramei oferite era foarte buna. De precizat ca la un calcul simplu pretul platit de o persoana pentru cazare si drum era comparabil cu ofertele de pret din Romania.
Panorama de pe terasa apartamentului in care ne-am cazat era superba.
Drumul pana acolo l-am facut doar cu o oprire mai lunga de vreo 2 ore in Ljubjana, la BTC City Ljubljana, o zona de marimea unui cartier, unde e plin de magazine de toate felurile si unde ne-am aprovizionat cu cele de trebuinta, nestiind inca daca gasim in Bled in perioada sarbatorilor magazine alimentare deschise.
Despre drum, singurul sfat e sa va achizitionati vignete, atat pentru Ungaria cat si pentru Slovenia, pentru Slovenia gasiti la prima benzinarie dupa granita dintre Ungaria si Slovenia. In Slovenia pe autostrazi exista mai multe puncte electronice de verificare a vignetei.
Ajunsi la cazare cu doua ore inainte de chek-inul care era la ora 14, ora Sloveniei, am sunat la gazdele noastre care foarte amabile ne-au primit fara nici o problema. De precizat e ca gazda vorbea pe langa slovena inca vreo trei limbi: engleza, germana si italiana.
In prima zi din care nu mai erau multe ore de lumina am hotarat sa dam o tura pana la lac sa vedem cum se prezinta in aceasta perioada a iernii. Aici pe un platou era in plina desfasurare un festival anual cu ocazia sarbatorilor de iarna, festival ce dureaza aproximativ o luna de zile din decembrie pana in ianuarie.
Lacul Bled este un lac glaciar, avand o suprafata de 145 ha si adancime maxima de 30 metri, avand la mijlocul o insula formata natural pe care exista o biserica din secolul al XII-lea, insula era locuita inca din antichitate existand aici si un templu. Lacul este inconjurat de munti impaduriti iar pe marginea lui pe o stanca verticala cu inaltimea de 130 metri este ridicat un castel vechi de peste o mie de ani. Am scris despre el si in articolul precedent https://murphanblog.wordpress.com/2017/05/31/bled/
Asa cum era de asteptat statiunea era plina de turisti, din toate partile Europei, existand pe lac chiar si pescari la crap, lacul chiar daca este intre munti ingheata destul de rar, iar plimbarile cu barca pana pe insula si pescuitul au loc tot timpul anului. La pescuit exista totusi o restrictie, fiind interzis intre 1 ianuarie si 1 aprilie in fiecare an.
Stand mai multe zile aici ne-am facut un plan sa vizitam in fiecare zi cate ceva.
Binenteles nu a lipsit nici o noua vizita la castel, unde de aceasta data am mers pe jos, de la cazarea noastra avand de facut in jur de 20 de minute pana la el, urcand pe una din cararile ce duc la castel.
Fiind si de aceasta data cerul senin am reusit sa admiram imprejurimile si sa facem niste poze frumoase.
Am facut apoi o plimbare pe jos in jurul lacului, plimbare care dureaza undeva la doua ore, doua ore si jumatate, dar merita facuta pentru ca pe langa posibilitatea de a vedea ce se gaseste sau ce se poate face pe malul lacului si in imediata lui apropiere iti ofera si niste privelisti absolut minunate.
Ca si magazine in Bled gasesti un tip de minimarket ce se numesc Mercator si care in afara de 1 Ianuarie au fost deschise in fiecare zi si sunt destul de bine aprovizionate. Ca si mancare de tip fast-food, ce se gaseste in statiune, noi ne-am luat cate un hamburger traditional sarbesc: pleskavita.
Ca si activitati ce se pot face in Bled sau in imprejurimile acestuia, in functie de perioada aleasa se poate opta atat pentru activitati de vara cat si pentru activitati specifice iernii printre ele fiind: raftingul, drumetiile, golful, topoganul de vara, plimbatul cu balonul, iar pe perioada iernii se poate practica si schiatul, existand in apropiere o partie, iar in sala de sport iarna este amenajat un patinoar.
Langa intrarea in Bled exista un parc de distractii pentru copii, parcul se numeste Dinopark Bled si unde pot fi vazute cateva figurine de dinosauri.
Aproape de Bled exista niste chei superbe in lungime de 1,6 km, ce se numesc Soteska Vintgar (in engleza Vintgar Gorge) si la care din pacate noi nu am mai reusit sa ajungem.
Chiar in zona campingului de langa lac este un traseu marcat inspre doua puncte de belvedere: Mala Osojnica si Ojstrica, fiind cu ,,piticul” noi am urcat doar pana la Ojstrica situata cu vreo 80 de metri mai jos decat Mala Osojnica, avand de aici un punct superb de observare al intregii statiuni si a imprejurimilor acesteia, traseul pana acolo nu dureaza mai mult de o jumatate de ora si nu este dificil, existand doar o zona inainte de a ajunge la punctul de belvedere unde se urca putin mai accentuat si trebuie atentie sa nu aluneci.
In stanga jos este situat campingul. Putin mai sus e un tunel prin care trece linia de cale ferata construita de catre imperiul austro-ungar in 1906 si care era menita sa faca legatura intre sudul Austriei si portul italian Trieste, linia face legatura intre orasele Jesenice din Slovenia de azi si Trieste din Italia.
In ultima zi pe care am petrecut-o in Slovenia, am mers sa vizitam si Lacul Bohinj, situat la aproximativ 25 de kilometri de Bled si unde se ajunge urcand pe Valea Bohinj strabatuta de raul Sava Bohinjka.
Lacul Bohinj este cel mai mare lac de pe teritoriul Sloveniei, cu o suprafata de aproximativ 3,2 km patrati fiind situat la poalele Alpilor Iulieni, lac pe care de asemenea se pot practica diferite activitati.
De aici pentru iubitorii de trasee montane exista un traseu ce urca pana pe Varful Triglav.
Podul care desparte Lacul Bohinj de raul Sava Bohinjka.
Biserica de langa lac, datand din secolul al XV-lea.
In coltul din stanga, varful Triglav.
Pentru iubitorii de pescuit trebuie sa stie ca exista mai multe posibilitati de pescuit, in functie de specie si loc, pe lac existand posibilitatea de a pescui la crap si rapitori (pastrav, salau, stiuca si somn), dar mai intai trebuie sa-si achizitioneze un abonament la una din asociatiile ce administreaza lacul, tarifele fiind destul de piperate si conditiile drastice pentru practicarea acestuia.
Pentru cei ce pescuiesc la salmonide au aici un adevarat paradis al pescarului, existand pe raul Sava Bohinjka o zona cu pescuit exclusiv catch&release unde sunt exemplare capitale de pastrav si lostrita.
Superbă zona şi foarte frumoase fotografiile tale.
Păcat că, fiind o zonă turistică, pentru mine este mult prea populată.
Bănuiesc, totuşi, că dacă ai timp poţi face drumeţii montane jur-împrejur fără să mai întîlneşti nenumăraţi alţii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Slovenii sunt foarte pasionati de drumetiile montane si au multe trasee in aceasta zona dar nu toti turistii merg acolo sa faca drumetii. Cred ca oricine isi poate gasi aici un loc unde sa se se poata relaxa in liniste.
ApreciazăApreciat de 1 persoană