Bari

Am ales orasul Bari pentru a petrece impreuna cu familia o vacanta de o saptamana in sudul Italiei in ideea de a combina statul la plaja cu vizitarea orasului.

Bari este situat pe coasta Marii Adriatice in regiunea Puglia, fiind al doilea oras ca importanta economica din sudul Italiei dupa orasul Napoli.

Existand zbor direct de pe aeroportul Cluj Napoca pana pe aeroportul din Bari, zbor ce dureaza cu putin peste o ora, nu ne-am facut prea mari griji cu transportul, ne-am interesat doar cum putem ajunge de la aeroport pana in centrul istoric al orasului unde aveam rezervata cazarea.

De la aeroport exista autobuze sau trenuri care te duc in oras, diferenta e doar de timp si bani, trenul ajungand mai repede in gara centrala din Bari, in aproximativ 15 minute, dar e mai scump. Trebuie spus ca si autobuzele te lasa in fata garii centrale din Bari.

Noi la sosire am mers cu autobuzul si am facut aproximativ 30 de minute pana in fata garii, de acolo avand de facut aproximativ 15 minute de mers pe jos pana in centrul vechi. Pretul unui bilet de autobuz este de 4 euro.

Ne-am cazat in zona centrului vechi denumit Barivecchia, intr-un apartament gasit pe internet, un apartament spatios cu doua camere, bucatarie si baie, avand aproape toate cele necesare. Singura problema pe care am gasit-o la apartament, dar dupa cate am vazut e o problema des intalnita in centrul vechi, este cu apa care rezulta de la instalatia de aer conditionat si care este colectata in bidoane de plastic care trebuie golite in toaleta. Pe noi nu ne-a avertizat nimeni de acest lucru si ne-am trezit in a doua zi de cazare cu apa in bucatarie.

dav

Pentru a ajunge pe strada unde era apartamentul am avut nevoie de gps pentru ca strazile din centrul istoric sunt un adevarat labirint, unele din ele fiind asa de stramte incat abia incape cate o masina pe ele, dar dupa doua zile incepi sa te descurci binisor prin ele.

dav

DSC_0527

Cum la parterul caselor sunt in principal pizzerii sau magazine de suveniruri am avut putin de umblat pana am gasit un magazin alimentar pentru a face aprovizionarea cu cele necesare. Magazinele la ei sunt deschise dimineata de pe la ora 9 pana la ora 13,30 si dupamasa dupa ora 16,30 pana pe la orele 20,30-21.

Desi uneori senzatia pe care o ai cand te plimbi pe stradutele din Barivecchia este parca luata din filmele cu ,,Cosa nostra”, existand si avertismente referitoare la infractionalitatea din zona, noi ne-am plimbat toata saptamana pe aceste stradute fara a intampina probleme, in afara de unele priviri mai incruntate si mai curioase ale unora, am gasit oameni de treaba si serviabili.

DSC_0475

Exista in aceasta zona doua piete mari: Piazza del Ferrarese si Piazza Mercantile  despartite doar de un colt de cladire si unde seara mai ales in Piazza del Ferrarese se aduna locuitorii din Barivecchia, formand mici sezatori.

Aici la parterul cladirilor gasesti o multime de restaurante si pizzerii, iar noi am ales in fiecare seara alt restaurant pentru a ne delecta cu mancarurile lor traditionale, atat pastele cat si pizza sunt foarte bune. Mancarea pentru doua persoane si un copil, incluzand pizza sau paste plus bautura costand undeva in jur de 30-35 de euro.

In timpul zilei in general e destul de pustiu prin piete, dar cum se lasa seara zona se anima aparand ca din senin o multime de turisti.

DSC_0020

DSC_0049

DSC_0323

In Barivecchia sunt situate doua biserici vechi: Basilica di San Nicola si Cattedrale di San Sabino.

Basilica di San Nicola a fost construita in secolele XI-XII, fiind un centru spiritual atat pentru crestinii catolici cat si pentru cei ortodoxi.

DSC_0360

Fresca de pe tavanul Basilicii San Nicola.

DSC_0358

Cattedrale di San Sabino a fost construita in secolele al XII-lea si al XIII-lea, fiind ridicata peste ruinele unei vechi catedrale bizantine.

DSC_0426

Castelul Svevo, construit in secolul al XIII-lea de catre Imparatul Frederick al II-lea, peste un vechi castru roman, este situat foarte aproape de Catedrala San Sabino.

DSC_0134

DSC_0452

Gang pe sub zidul cetatii, zid denumit Via Venezia. Gangul este situat langa Basilica San Nicola facand legatura dintre Barivecchia si faleza marii.

DSC_0249

Portul vechi al orasului.

DSC_0296

Portul vazut de pe Via Venezia.

DSC_0486

Faleza din zona orasului vechi.

DSC_0936

Digul San Antonio

dav

Orasul vechi vazut de pe digul Sant Antonio, dig ce desparte portul vechi de mare.

DSC_0716

DSC_0839

Pentru iubitorii de stat la soare pe malul marii, Bari nu este cea mai buna alegere, plaja este destul de mica, iar pentru cine vrea sa-si cumpere cate o bere sau suc nu are prea multe oportunitati, iar fata de centrul vechi unde eram cazati plaja este situata la treizeci de minute de mers pe jos. Exista in schimb aproape de oras cateva statiuni pentru doritori.

DSC_0292

DSC_0303

Vizitand in doua zile cam tot ce era de vazut in orasul vechi am inceput sa ne plimbam si intr-o zona mai noua a orasului construita la inceputul secolului al XIX-lea de catre Joachim Murat, cel pus de catre Napoleon Bonaparte sa conduca Regiunea Napoli din care facea parte Bari in acea vreme. Aceasta zona este situata intre gara centrala si Barivecchia, cu cladiri de trei sau patru etaje in forma de patrat sau dreptunghi ce formeaza impreuna cu strazile un carou imens. La parterul acestor cladiri gasesti multe reprezentante de magazine de la cele mai cunoscute firme.

Intr-una din zile am facut o excursie de cateva ore in localitatea Polignano a Mare, aflata la aproximativ 35 km de Bari, una din cele mai renumite statiuni din regiunea Puglia, fiind si un oras vechi in care exista un pod roman, ramas intact inca de pe vremea imperiului roman, pod ce facea parte din vechiul drum antic Via Traiana, construit de catre Imparatul Traian, pod ce trece peste un mic canion sapat in stanca si unde exista o mica plaja, privelistea spre mare de aici fiind superba. Despre aceasta vizita o sa scriu intr-un scurt articol viitor.

O experienta destul de neplacuta am trait-o la intoarcerea in tara in aeroportul din Bari, unde pentru pasagerii care nu fac parte din Spatiul Schengen, zona rezervata pentru  imbarcare nu e cu nimic peste o sala de asteptare dintr-o gara oarecare de la noi din tara, poate doar ca e mai curata.

Noi nestiind acest fapt si bazandu-ne ca o sa gasim in acea zona de cumparat o apa sau ceva de rontait pana la imbarcarea in avion ne-am trezit ca singura sursa era un amarat de aparat automat.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s