Spre Varful Negoiu- prin Strunga Dracului

La aproape un an de la traseul de creasta al Muntilor Fagaras pe care l-am facut de la Cabana Sambata pana la Balea Lac, ne-am organizat sa continuam traseul, de aceasta data incepand de la Balea Lac pana pe Varful Scara, de unde urma sa parasim traseul de creasta si sa ne indreptam spre localitatea Avrig, aceasta ultima parte a traseului am descris-o in articolul: https://murphanblog.wordpress.com/2017/02/17/muntii-fagaras-pe-muchia-scarisoara/ atunci cand am facut o excursie de o zi pana pe Muchia Scarisoara.

Dorind sa ne continuam excursia exact din locul de unde am parasit traseul de creasta, am urcat de la Balea Lac in Saua Caprei si de aici pe Varful Iezerul Caprei, desi marea majoritate a celor care vor sa urce de aici pe Varful Negoiu, al doilea cel mai inalt varf montan de la noi din tara, urca de la Balea Lac pe un alt traseu, ocolind astfel o portiune cuprinsa intre Saua Caprei si Saua Paltinului.

IMG_3088

IMG_3099

Ajunsi in Caldarea Caprei pe traseul de creasta marcat cu banda rosie, am urcat pe Varful Iezerul Caprei, de unde am avut o imagine panoramica superba, atat spre Caldarea Caprei si a Lacului Capra, pana spre Varfurile Vistea Mare si Moldoveanu, pe o parte, iar inspre cealalta parte spre Varfurile Lespezi-Caltun si Negoiu.

DSCF0180

DSCF0181

Dupa o pauza de vreo zece minute ne-am continuat traseul coborand usor prin Saua Balei, de unde am admirat Caldarea Balea.

DSCF0198

Traseul urmeaza o poteca destul de usoara o buna bucata de timp, dupa coborarea de pe Varful Iezerul Caprei in Saua Balei si continunad pe sub Varful Paltinului si Saua Paltinului,  ne avand de strabatut diferente mari de nivel sau dificile, doar intr-o portiune situata intre Izvoarele Paraului Paltinul si Varful Laita avem o portiune de traversat pe sub un versant si unde avem o zona cu cabluri instalate. Ocolim apoi un colt de stanca si ajungem pe un platou sub Varful Laita. Dupa traversarea acestui platou avem de coborat pe cabluri inca o zona stancoasa, dar nu este o portiune dificila, necesita doar atentie deoarece e o portiune cu multe stanci mai mici iesite in relief si care formeaza colturi printre care trebuie pasit cu grija.

IMG_3137

Foto:Dan Hopartean

IMG_3140

Foto:Dan Hopartean

La izvoarele Paraului Paltinul, unde traseul se intersecteaza cu traseul ce urca dinspre Caldarea Mare a Paltinului, pe marcaj punct albastru.

DSCF0220

DSCF0224

Prima portiune prevazuta cu cabluri.

IMG_3208

Foto:Dan Hopartean

Dupa prima portiune prevazuta cu cabluri ocolim un colt de stanca.

IMG_3220

Foto:Dan Hopartean

Ultima portiune de cabluri inainte de Varful Laitel.

IMG_3254

Foto:Dan Hopartean

Imediat ce trecem de aceasta portiune urmeaza cea mai solicitanta portiune a traseului de pana acuma, urmand sa urcam sustinut pe Varful Laitel, pe o diferenta de nivel de aproape 130 de metri, un urcus destul de solicitant.

O data ajunsi pe Varful Laitel uitam de efortul facut intr-ucat imaginea panoramica este superba, de aici avand primul contact cu lacul si refugiul de la Caltun, situate in caldarea cu acelasi nume, exact sub Varfurile Lespezi-Caltun. In aceeasi directie putin mai la stanga, n-i se arata impetuos si Varful Negoiu, iar cu o privire mai atenta putem sa observam si strunga pe care urma sa o traversam in acea zi, pentru a ajunge pe al doilea varf din tara, Strunga Dracului.

DSCF0244

DSCF0276

DSCF0272

Coborarea de pe Varful Laitel este la fel de solicitanta ca si urcarea , dupa mine chiar mai grea, pentru ca urmeaza o portiune de povarnis ce necesita multa atentie, deoarece se coboara destul de abrupt pe aceasta parte a traseului. Trecand cu bine de aceasta zona, cararea pana la Refugiul Caltun este in mare parte usoara.

IMG_3304

Foto:Dan Hopartean

IMG_3308

In zona refugiului am gasit vreo zece grupuri de excursionisti cu corturile instalate, dar noi aveam de gand sa innoptam doar dupa ce urcam pe Varful Negoiu, asa ca nu am zabovit prea mult aici.

IMG_3325

Foto: Dan Hopartean

Dupa o pauza de masa si de alimentat cu apa din lac, ne-am continuat traseul urcand pe o portiune stancoasa, pana in Portita Caltunului.

DSCF0297

IMG_3332

Foto:Dan Hopartean

Lacul Caltun si Varful Laitel vazut din Portita Caltunului

DSCF0302

De aici urmeaza o portiune de traversat unde ne-am intersectat cu celelate doua traeee ce duc pe Varful Negoiu prin Strunga Ciobanului si Strunga Doamnei, am trecut de acestea si in curand chiar inainte de a ajunge la baza hornului Strungii Dracului avem de traversat o zona ce necesita atentie, fiind cu stanci netede, dar sunt prevazute cabluri in aceasta zona, asa ca se trece fara probleme doar cu putina atentie.

Portiunea de traseu dintre Portita Caltunului si Strunga Dracului

DSCF0307

Strunga Dracului vazuta de pe Portita Caltunului.

IMG_3347

Foto: Dan Hopartean

Portiune cu lanturi inainte de a ajunge la baza hornului.

IMG_3352

Foto: Dan Hopartean

Traseul prin Strunga Dracului este catalogat ca fiind unul din cele mai periculoase portiuni de pe traseul marcat al Crestei Fagarasului, traversarea lui necesitand o atentie deosebita si indemanare, intr-ucat aproape pe toata portiunea strungii sunt prevazute lanturi pe care trebuie sa te cateri.

Strunga Dracului este un horn de aproximativ 250 metri lungime cu un unghi de 70-80 grade inclinatie.

IMG_3360

Foto:Dan Hopartean

IMG_3367

Foto:Dan Hopartean

DSCF0332

IMG_3382

La intrarea din partea superioara a Strungii Dracului.

IMG_3380

Foto:Dan Hopartean

IMG_3386

Foto:Dan Hopartean

In urma unor caderi de piatra in anul 2011, cablurile si lanturile de pe acest traseu au fost distruse, asa ca salvamontistii au hotarat ca accesul turistilor sa fie interzis pe aici, pana cand vor fi reasamblate elementele de siguranta.

Dupa ce am traversat hornul ajungem intr-o sa situata intre Varful dintre Strungi si  Varful Negoiu, pana la care nu mai avem de facut mai mult de 15-20 de minute.

IMG_3387

Foto:Dan Hopartean

Fiind o zi cu vreme schimbatoare, cu multi nori, a trebuit sa zabovim mai mult timp pe Varful Negoiu pentru a putea prinde cadre cu toate imprejurimile, dar intr-un final am reusit sa realizam cateva fotografii frumoase. De pe varf avand panorame superbe inspre toate directiile.

DSCF0381

In fundal varfurile Vistea Mare si Moldoveanu.

IMG_3537

Foto:Dan Hopartean

Varful Lespezi-Caltun si Lacul Caltun

DSCF0369

IMG_3538

Foto:Dan Hopartean

Dupa pozele de rigoare, am inceput coborarea de pe varf cu gandul sa cautam un loc unde puteam instala cortul, iar dupa ce am coborat pe sub Varful Negoiu Mic, am ajuns in Saua Cleopatrei, de unde se vedea traseul ce urca din Valea Topologului, marcat cu  triunghi rosu. In aceasta zona am observat un loc unde puteam instala cortul, fiind pe o mica suprafata plana ferita de vant.

DSCF0406

DSCF0420

In timp ce coboram inspre Valea Topologului am avut parte de o surpriza placuta.

IMG_3558

Foto:Dan Hopartean

IMG_3575

Foto:Dan Hopartean

Pregatim un mic dejun cu un ceai cald.

IMG_3629

Dupa apa, la unul din izvoarele Topologului.

IMG_3639

Foto:Dan Hopartean

A doua zi de dimineata am urcat din nou in Saua Cleopatrei, pentru a continua traseul nostru, pe portiunea considerata cea mai periculoasa din toate traseele marcate de creasta a muntilor de la noi din tara, prin Custura Saratii, o portiune situata intre Saua Cleopatrei si Varful Serbota.

In zona Varfului Saratii.

IMG_3651

Foto:Dan Hopartean

IMG_3659

Foto:Dan Hopartean

Imediat dupa Saua Cleopatrei a trebuit sa ocolim Varful Saratii, unde exista o portiune ce necesita putina atentie, de aici intrand pe portiunea cea mai periculoasa a Custurii Saratii.

IMG_3663

Custura Saratii este o portiune de creasta cu multe colturi de stanca, pe care trebuie sa le strabatem, pe unele din ele aproape vertical. O parte din ele sunt asigurate cu lanturi sau cabluri.

IMG_3686

Foto:Dan Hopartean

DSCF0503

O portiune ce necesita deosebita atentie intr-ucat la baza topoganului cararea este foarte stramta si orice pas gresit poate insemna alunecarea in prapastie. Dupa ultimele informatii se pare ca si aici s-au montat lanturi.

IMG_3680

Foto:Dan Hopartean

IMG_3717

Foto:Dan Hopartean

Dupa ultimul urcus din Custura Saratii, cel spre Varful Serbota, care se face pe o coama foarte ingusta si formata din colturi de stanca, am ajuns pe varf si am facut o pauza mai lunga, stiind ca de aici traseul este destul de usor, fara portiuni periculoase de strabatut.

DSCF0525

Custura Saratii vazuta de pe Varful Serbota

DSCF0528

Dupa coborarea de pe Varful Serbotei mai urcam vreo doua varfuri fara prea mari difultati si ajungem in Saua Scarii unde este amplasat Refugiul Scara. De aici urmeaza o urcare sustinuta pana pe Varful Scara.

IMG_3791

Foto:Dan Hopartean

Refugiul Scara din Saua Scarii. In spate Varful Scara.

DSCF0544

La coborarea de pe Varful Scara ne intersectam cu traseul de la Cabana Barcaciu, prin Muchia Scarisoara si pe care am coborat de pe traseul de creasta.

Dupa o pauza la Cabana Barcaciu ne-am continuat coborarea pana la Poiana Neamtului de pe Valea Avrigului, unde ne astepta un amic cu masina.

Muchia Scarisoara vazuta din Saua Scarii.

DSCF0546

In fundal Lacul Avrig, situat in Caldarea Avrigului sub Varful Ciortea.

DSCF0557

Aici am parasit traseul de creasta.

DSCF0562

Pauza de la Cabana Barcaciu

IMG_3850

Foto:Dan Hopartean

Final de tura.

IMG_3863

Foto:Dan Hopartean

proalpin.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s