Am vizitat ,,Orasul lui Brancusi”, cum mai este denumit orasul Targu Jiu, de doua ori, de fiecare data ne intorceam de la Cazanele Dunarii, o data venind pe drumul national DN67, ce leaga Drobeta Turnu Severin de Targu Jiu, iar a doua oara intrand pe Valea Cernei, pe drumul national DN67D, trecand prin Baile Herculane si urcand pe aceasta vale, admirand frumusetea acesteia si a Muntilor Godeanu. Pe acest drum trecem si prin localitatea Baia de Arama.
Orasul Targu Jiu este municipiul de resedinta a Judetului Gorj, fiind situat pe malul raului Jiu si merita vizitat in primul rand pentru operele marelui artist Constantin Brancusi, care a sculptat aici un Ansamblu Monumental dedicat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial in aceasta zona, ansamblu format din trei lucrari: Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului.
Doua din cele trei opere, Masa Tacerii si Poarta Sarutului se gasesc in Parcul Constantin Brancusi. La una din marginile parcului langa Masa Tacerii se gaseste Aleea Digului ce reprezinta faleza amenajata a raului Jiu.
Multi dintre tinerii ce se casatoresc in Targu Jiu au obiceiul sa-si faca poze sub Poarta Sarutului, desi monumentul este unul funerar.
Coloana Infinitului este amplasata in Parcul Coloanei Fara Sfarsit.
Dupa o plimbare prin Parcul Constantin Brancusi, am intrat si in Muzeul de Arta aflat chiar la marginea acestui parc si langa stadionul municipal Tudor Vladimirescu. Si aici am putut admira cateva din operele marelui artist.
Dupa scurta oprire in Targu Jiu, ne-am continuat drumul pe DN67 spre localitatea Novaci, localitate situata pe drumul national DN 67C denumit si Transalpina, drum ce face legatura intre regiunile istorice Oltenia si Transilvania si intre orasele Novaci si Sebes.
Transalpina se pare ca ar fi fost un drum construit de catre legiunile romane atunci cand au purtat razboaiele cu dacii, drum refacut mai apoi de catre Regele Carol al II-lea, iar in ultimii ani a fost din nou reabilitat, de aceasta data fiind si asfaltat. Drumul face legatura intre localitatile Novaci din judetul Gorj si Saliste din judetul Sibiu.
In ultimii ani, dupa inceperea reabilitarii acestui drum, traversarea Muntilor Parang prin acest loc se face destul de facil, drumul fiind asfaltat, dar in unele locuri lipsesc parapetii, iar soferii trebuie sa circule cu mare atentie. Pe timpul iernii drumul este inchis pe anumite portiuni.
De la Novaci incepe drumul ce traverseaza Muntii Parang prin pasul Udele, ajungand pana la altitudinea maxima de 2145 de metri, fiind drumul ce se situeaza la altitudinea cea mai inalta de la noi din tara. Urcarea e tot mai accentuata pana la un moment dat cand ajungem in zona cu serpentine unde se urca doar cu prima si a doua treapta de viteza spre altitudinea de 1600 de metri, unde se afla situata statiunea Ranca, o statiune deschisa tot timpul anului, cu multe unitati de cazare. Vara de aici se poate opta pentru efectuarea unor trasee turistice, iar iarna se poate practica schiul.
Dupa Ranca, drumul urca din nou, avand portiuni unde se poate opri si admira imprejurimile, plus gasim si chioscuri cu suveniruri si produse traditionale intr-o parcare special amenajata.
Din anumite zone am putut vedea chiar si varfurile Muntilor Fagaras.
Exista un loc de parcare de unde se poate ajunge pe traseul spre varful Parangul Mare.
In statiunea Obarsia Lotrului ne intersectam cu drumul ce duce spre statiunea Voineasa, trecand pe langa Lacul Vidra si Domeniul Schiabil Transalpina de pe Valea Lotrului si pe unde ajungem in zona Manastirii Cozia si a drumului national DN7 pe Valea Oltului langa localitatea Calimanesti.
In Obarsia Lotrului cand e sezonul ciupercilor exista un punct de colectare al acestora.
La coborare ajungem in zona lacului Oasa, un lac de acumulare construit pe raul Sebes si unde noi am oprit la Cabana Oasa aflata in drum si am mancat un pastrav la gratar.
Imediat ce trecem barajul lacului exista un drum care duce spre statiunea Sureanu, drum care din pacate este foarte prost intretinut, dar cu grija se poate ajunge pana la cazarile din zona si mai departe pana la partie. Exista in zona si trasee marcate, care se pot efectua in perioada calda.
De la barajul lacului Oasa mai avem 60 de km pana in Sebes, trecand pe langa lacul Tau Bistra si prin localitatea Sugag. Inainte de aceasta localitate, in localitatea Dobra este o intersectie cu drumul judetean DJ106E, spre localitatea Jina si spre Marginimea Sibiului, pe aici se ajunge in localitatea Saliste, situata langa drumul national DN7 si capat al drumului istoric Transalpina.