Chiar daca nu este una din cele mai cunoscute si mai vizitate capitale Europene, capitala Sloveniei, Ljubljana, este un oras frumos, plin de istorie si daca treci prin zona merita sa-i vizitezi centrul istoric si castelul.
Accesul cu masina este destul de usor, odata urcati pe autostrada in Ungaria nu mai coboram de pe ea decat in Ljubljana. In Ungaria, de pe centura Budapestei, M0, intram pe autostrada M7 ce duce la granita cu Slovenia, iar in Slovenia urmarim autostrada A5 pana in Maribor si apoi autostrada A1 pana in Ljubljana. De mentionat ca intre Maribor si Ljubljana o buna parte din autostrada trece peste viaducte si prin tunele ce traverseaza zona Alpilor Kamnik, fiind o zona foarte frumoasa.
Orasul se afla in centrul Sloveniei, fiind un nod important de circulatie inspre Italia, Austria, Ungaria si Croatia.
In general in oras sunt constructii de pe vremea cand Slovenia apartinea de R.S.F. Iugoslavia, cartierele cu blocuri nu se deosebesc prea mult de cartierele noastre, dar in centrul istoric si la castel putem admira vechile cladiri ale capitalei.
Initial am cautat cazare la cateva hoteluri din centru, dar fie pretul, fie faptul ca erau ocupate ne-a facut sa renuntam la idee si am cautat un centru de informare turistica pe care l-am gasit chiar in gara. De acolo am fost indrumati spre un Motel aflat destul de aproape de centrul istoric si unde in prealabil, cel de la centrul de informare, a vorbit sa ne fie retinuta o camera.
Dupa ce ne-am cazat am iesit la o plimbare pe jos, centrul istoric aflandu-se la aproximativ un sfert de ora de mers pe jos, avand in plan sa mancam la un restaurant din aceasta zona.
Despre istoria orasului ar fi de spus ca exista dovezi care atesta existenta lui inca de pe vremea Imperiului Roman, fiind cunoscut sub denumirea de Emona, iar o buna parte a Evului Mediu si pana la caderea Imperiului Austro-Ungar in 1918, a fost sub dominatia Imperiului Habsburgic.
Mergand inspre centru am trecut pe langa cladirea funicularului ce duce la castelul orasului, situat pe un deal. Cladirea are un ceas cu figurine care se misca cand ceasul bate ora exacta.
Obiectivele turistice sunt destul de aproape unul de celalalt, majoritatea acestora fiind amplasate in zona centrului vechi.
Figurinele de pe fantana arteziana sculpatata de Francesco Robbba, denumita Fantana Robba sau Fantana Celor Trei Rauri ale Regiunii Carniola (Sava, Ljubljanica, Krka). In spate se observa cladirea Catedralei Sfantul Nicolae.
Vedere din turnul castelului asupra Podului Triplu, Pietei Presernov si a Bisericii Franciscane
Statuia reprezentandu-l pe poetul national al Sloveniei, France Preseren, amplasata in Piata Presernov.
Chiar in zona Pietei Presernov am gasit si un restaurant, unde doua persoane am mancat niste paste si am baut un vin traditional sloven cu mai putin de 20 de euro.
Podul Dragonilor este unul din simbolurile Ljubljanei si a fost construit la inceputul sec. XX
A doua zi de dimineata am plecat sa vizitam, tot pe jos, castelul orasului, la castel putandu-se ajunge si cu masina sau cu un funicular ce urca din zona centrala a orasului.
Castelul este construit in sec.XV-XVI, pe structura unei vechi fortarete datand din sec. al XI-lea, se afla pe un deal in centrul orasului, iar dintr-unul din turnurile lui poti admira orasul si imprejurimile pe o distanta de multi kilometri.
In curtea interioara se poate servi o cafea sau un pahar de vin. In curte uneori se desfasoara activitati culturale, cum ar fi piese de teatru sau filme.
In camerele castelului sunt amenajate expozitii de lucrari traditionale slovene si obiecte de muzeu.
Vedere spre Piata Presernov
Blazoane inscriptionate pe peretii capelei din interiorul castelului, capela construita la sfarsitul sec. al XV-lea. Blazoanele reprezinta stemele guvernatorilor regiunii.
De asemenea exista o camera speciala unde cu tehnologie 3D este prezentata o istorie a Sloveniei si a orasului.
In Ljubljana exista un centru comercial intins pe suprafata unui mic orasel cu strazi si intersectii in interiorul acestuia, cu magazine, hale si tarabe unde gasesti de toate. Centrul comercial se numeste BTC City.
Un gând despre “In inima Sloveniei-Ljubljana”