Targu Mures

In Targu Mures am fost de mai multe ori din diferite motive, dar niciodata nu am avut prea mult timp sa-i pot vizita principalele atractii turistice. La sfarsitul acesta de saptamana am avut sansa sa-i pot admira putin valorile, motivul principal fiind o vizita la initiativa unor prieteni, impreuna cu „prichindeii” la Gradina Zoologica din oras.

Aflat la o distanta de aproximativ 110 km fata de Cluj Napoca pe drumul national DN1 (E60) si la 170 km de Brasov tot pe drumul national DN1 ( E60), orasul Targu Mures, atestat inca din secolul al XIV-lea,  este situat pe malul raului Mures, fiind resedinta judetului Mures. Orasul dispune si de un aeroport international situat la 14 km de oras, in localitatea Vidrasau, langa drumul national DN1.

Dorind sa ajungem  mai intai in centrul localitatii pentru a vedea principalele obiective turistice din aceasta zona, am intrat in oras pe principala artera a orasului strada Gheorghe Doja, mergand pana la capatul strazii, unde am dat de un sens giratoriu. Am facut usor stanga in sensul giratoriu spre Piata Victoriei si am parcat masina chiar vizavi de Catedrala Ortodoxa Buna Vestire, cu intentia de a vizita  Cetatea Medievala aflata la mai putin de 10 minute de mers pe jos fata de locul unde am parcat masina. In plimbare am trecut pe langa cladirea Primariei Orasului Targu Mures, Consiliului Judetean si a Palatului Culturii, cladiri aflate una langa alta, chiar langa Catedrala Buna Vestire.

Cladirile Catedralei Buna Vestire, Primariei Orasului, Consiliului Judetean si a Palatului Culturii.

DSC_0042

Cladirea Consiliului Judetean Mures

DSC_0071

Palatul Culturii

DSC_0073

De langa Palatul Culturii ne-am continuat drumul prin Piata Trandafirilor, piata fiind o zona cu spatiu verde si alei, incadrata intre doua artere pentru trafic auto, cu sens unic. In aceasta zona se gaseste Turnul Fostei Biserici Franciscane, iar in capatul opus Palatului Culturii se afla Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului, in fata ei fiind statuia lui Avram Iancu. Tot in zona Catedralei Inaltarea Domnului se afla si Biserica Romano-Catolica Sfantul Ioan Botezatorul incadrata de cladiri. Imediat ce am ajuns la capatul Pietei Trandafirilor se poate vedea o parte din zidul Cetatii Medievale.

Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului, in lateral se observa Biserica Sfantul Ioan Botezatorul iar in fata statuia lui Avram Iancu

DSC_0080

Cetatea Medievala este de cativa ani in proces de restaurare, lucrarile fiind destul de avansate, iar intrarea este momentan libera. Primele fortificatii ale cetatii au fost ridicate la sfarsitul sec. al XV-lea.

In anul 1601 vechea cetate a fost daramata iar locuitorii orasului au primit dreptul sa-si reconstruiasca cetatea in anul 1605, lucrarile durand aproape 50 de ani.

Cetatea este inconjurata de ziduri de aparare, care sunt reabilitate in prezent, avand in componenta si sapte turnuri de aparare, purtand numele breslelor muncitoresti care le-au construit si le-au avut in intretinere. In interiorul cetatii putem vedea Biserica Reformata construita in sec. al XV-lea si cateva cladiri de epoca. Curtea este foarte spatioasa cu alei, banci si spatii verzi.

Zidul Cetatii Medievale

DSC_0095

DSC_0107

DSC_0122

DSC_0142

DSC_0149

DSC_0161

DSC_0178

Dupa scurta vizita a centrului orasului ne-am continuat drumul cautand Gradina Zoologica, aflata pe locul numit Platoul Cornesti. Platoul este pe un deal impadurit unde am gasit o parcare foarte mare, fiind amenajate parcari si in interiorul padurii.

Platoul este un spatiu public transformat intr-un parc de distractii, avand posibilitatea sa poti practica aici mai multe activitati, fiind create spatii speciale pentru practicarea skateului, pentru catarat si a unui parc de distractii pentru copiii mai mici. Au fost create piste speciale pentru alergat si pentru plimbare cu bicicleta. Aleea principala lunga de cateva sute de metri, intesata cu chioscuri de suveniruri si fast food, se termina in fata intrarii principale a Gradinii Zoologice.

Am platit biletul de intrare care costa pentru o familie cu un copil 33 de lei si am intrat in interiorul ei. Aici chiar la intrare, pentru copii putem lua un carucior, cu care ii putem plimba pe aleile gradinii.

Spatiu special amenajat pentru iubitorii de skateboard sau role

DSC_0197

Spatiu de joaca pentru copii

DSC_0202

Aleea principala, in lateral piste speciale pentru alergat

DSC_0217

Poarta de intrare in  Gradina Zoologica

DSC_0228

Chiar la intrare ne intampina o statuie reprezentand doi lei

DSC_0567

Legenda

DSC_0238

Suprafata gradinii este destul de mare, animalele beneficiind de tarcuri destul de spatioase, fiind dispuse in mare in functie de rasa si de zona de unde provin.

DSC_0410

Exista si spatii amenajate in cladiri, pentru anumite specii care au nevoie de conditii mai speciale de viata. Intr-una din cladiri se gaseau, probabil provizoriu si doi elefanti si o girafa.

DSC_0260

DSC_0382

DSC_0351

Ca si diversivitate pot spune ca aici gasim o varietate si un numar mai mare de animale fata de Gradina Zoologica din Sibiu si suprafata Gradinii Zoologice din Targu Mures fiind mai mare. Am gasit aici o pereche de bizoni americani, specie de animale pe care n-am mai vazut-o si in alte Gradini Zoologice vizitate.

DSC_0402

Este si o pantera neagra de asemenea rara in alte gradini zoologice.

Am mai vazut un numar mare de lei si tigrii, multe specii de maimute si pasari, rasi.

DSC_0508

DSC_0521

Un lucru interesant, intr-un perimetru destul de mare ursii carpatini si lupii impart acelasi spatiu.

DSC_0487

In interiorul gradinii este si un trenulet care face deliciul copiilor, multi ditre acestia urcand in vagoane sau in locomotiva acestuia.

DSC_0292

Dupa vizita la Gradina Zoologica ne-am indreptat spre centrul orasului unde pe o straduta am gasit o pensiune restaurant cu specific secuiesc si unde am mancat la un pret rezonabil si portii mari, niste preparate traditionale. Pensiunea se numeste Tempo.

In Targu Mures exista si Complexul Strand Weekend, unde pana in urma cu cativa ani se desfasura Festivalul Peninsula, acum fiind doar strand si parc de distractii.

Ca si puncte in minus, sau unde se poate cu siguranta imbunatatii aspectul orasului, ar fi la capitolul de indicatoare pentru principalele atractii ale sale, indicatoarele de genul lipsind aproape in totalitate in oras, avand nevoie de GPS pentru a putea ajunge la ele.

Strazile de asemenea se afla in mare parte intr-o stare deplorabila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s