Chenonceau

Una din cele mai cunoscute zone istorice a Europei, este Valea Loarei din Franta, o zona renumita pentru palatele, castelele si catedralele construite aici incepand din sec. al XII-lea.

Din Paris, mergand pe autostrada A10 pe directia Orleans-Blois, spre castelul de la Chenonceau, am trecut fluviul Loara prin localitatea Blois, oras aflat la aproximativ 180 kilometri de Paris si unde am facut o scurta pauza pentru a admira din exterior cateva  cladiri istorice din acest oras. Din Blois pana in localitatea Chenonceaux unde se afla castelul sunt aproximativ 40 de km, care se fac pe un drum regional.

Podul peste Loara, pod datand din sec. al XIII-lea.

dscf2745

Catedrala din Blois. Constructia ei a inceput inca din sec. al XII-lea

dscf2746

Catedrala Saint-Louis, fosta biserica de la inceputurile crestinismului, reconstruita in sec. al XII-lea

dscf2742

dscf2743

Concurs pe Loara

dscf2749

Castelul Chenonceau este in top cinci cele mai vizitate obiective turistice din Franta si pe locul doi in topul castelelor vizitate dupa Palatul de la Versailles. Initial a fost construit in sec al XI-lea, dar a fost incendiat in sec. al XV-lea si apoi reconstruit, fiind din nou daramat la inceputul sec. al XVI-lea, din vechiul castel ramanad doar un turn. Langa vechiul castel, a fost construit unul nou, pe malul raului Cher, pe fundatia unei vechi mori de apa. Tot in sec. al XVI-lea a fost construita si partea din castel ce reprezinta podul peste raul Cher.

Turnul ramas in picioare din vechiul castel

dscf2785

Turnul vazut din unul dintre balcoanele castelului, in spate se vede si aleea de acces spre castel.

dscf2894

Accesul dinspre localitatea Chenonceaux si de la locul de parcare al autovehiculelor spre palat se face printr-o alee de cateva sute de metri printre copaci. Biletul de intrare se plateste inainte de a intra pe alee.

Gara este in imediata apropiere a parcarii, asa ca pentru cei care vor sa se deplaseze cu trenul o pot face fara probleme si fara sa trebuiasca sa utilizeze si alte mijloace de transport din localitate.

Aleea spre castel. Poza este facuta dinspre castel spre iesire.

dscf2979

Fiind denumit si Castelul Doamnelor, renume primit in urma femeilor celebre care au contribuit la arhitectura si istoria castelului inca de la inceputul lui. La proiectul de constructie a avut un rol important Katherine Briconnet, sotia lui Thomas Bohier, sambelan la curtea regelui Francis I si proprietarul castelului, cel care a daramat castelul vechi si a inceput constructia celui nou.

dscf2765

dscf2784

Gradinile castelului, doua la numar, sunt deosebit de frumoase si construite cu stil si eleganta de catre doua doamne care si-au pus amprenta asupra arhitecturii locului:Diane de Poitiers in prima parte a sec al XVI-lea si Catherine de Medici in a doua parte a sec. al XVI-lea.

Gradina Diane de Poitiers

dscf2902

dscf2966

dscf2970

Gradina Catherine de Medici

dscf2897

La castel, in sec al XVII-lea, a fost oaspete regele Ludovic al XIV-lea, cel denumit Regele Soare. Exista un salon care poarta numele regelui si este amenajat dupa gusturile lui, existand si un portret care il reprezinta pe acesta.

dscf2857

Exista si o capela incorporata in castel, construita pe vremea cand castelul apartinea Catherinei de Medici, in a doua parte a sec al XVI-lea. De asemenea ea a dispus si adaugarea unei incaperi avand rol de biblioteca.

Vitraliul capelei

dscf2801

O particularitate a castelului este si faptul ca bucataria si anexele ei sunt construite in doua din picioarele de pod, iar vizitatorii pot vedea cum erau organizate bucatariile si ce ustensile se foloseau in Evul Mediu.

dscf2873

dscf2879

In incaperea avand rol de pod ce traverseaza raul Cher in timpul Primului Razboi Mondial a fost organizat un Spital Militar.

dscf2830

dscf2840

Dormitorul Catherinei de Medici

dscf2811

Catherina de Medici

dscf2810

Diane de Poitiers

dscf2853

Intr-o incapere predomina culorile inchise si sumbre, cu peretii vopsiti in negru, cu tapiterii negre si modele argintii, ce amintesc de vremurile cand in castel traia Louise de Lorraine, sotia regelui Henry al III-lea, care a suferit o depresie la vestea asasinarii sotului ei, mutandu-se aici dupa moartea regelui si pastrand doliu regal pana la moartea sa.

dscf2929

dscf2927

dscf2928

Castelul vazut dinspre curte si cele doua gradini.

dscf2940

dscf2942

dscf2946

dscf2968

dscf2976

Ca si anexe ale castelului mai exista si o ferma de animale datand din sec. al XVI-lea si o gradina de flori, de unde vizitatorii pot achizitiona flori crescute in aceasta gradina.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s