Fosta capitala a Regatului Poloniei, orasul Cracovia, in prezent capitala Voievodatului Malopolska (Polonia Mica), renumit centru cultural si universitar, este unul dintre orasele din Europa care ar trebui neaparat vizitat de catre iubitorii de calatorii. Avand o istorie zbuciumata inca din Evul Mediu orasul a trait adevarate drame in al doilea razboi mondial, aici existand in acea perioada un ghetou in care a fost mutata populatia de evrei a orasului si din imprejurimi si care a trecut prin ororile holocaustului.
Fiind capitala Poloniei intre sec. XI-XVI, a Uniunii Polono-Lituaniene in sec. XVI, a Marelui Ducat al Cracoviei in sec. XIX pana in prima parte a sec. XX, orasul s-a dezvoltat aproape continuu. Astfel s-au construit un castel (castelul Wawel), fortificatii si ziduri de aparare, numeroase biserici, sinagogi si universitati.
Castelul Wawel, situat pe malul raului Vistula, dateaza din secolul XIV, este inconjurat de ziduri de aparare, in interiorul acestora gasind mai multe cladiri construite in diferite stiluri arhitectonice. Aici gasim si Catedrala Wawel locul de incoronare al regilor Poloniei, in interiorul catedralei fiind si criptele unde majoritatea acestor regi sunt inmormantati.
In curtea castelului gasim si statuia Papei Ioan Paul al II-lea, intr-ucat acesta inainte de a deveni Papa a fost Episcop de Cracovia, iar in Catedrala Wawel isi desfasura slujbele religioase.
In Piata Centrala gasim Bazilica Sfanta Maria, ridicata in sec. al XIII-lea, Biserica Sf. Adalbert construita in sec al XI-lea, statuia marelui poet polonez Adam Mickiewicz, iar in centrul pietei se gaseste o cladire de dimensiuni considerabile, Hala Postavarilor, in care in prezent gasim tarabe cu suveniruri si restaurante, iar la etaj Galeria de Arta. Intr-un colt al halii se gaseste Turnul Primariei.
Aproape de Piata Centrala mai gasim Turnul de Paza o constructie datand de la sfarsitul sec. al XV-lea, langa el se afla Poarta Florian construita in sec. al XIV-lea si facand parte din fortificatiile orasului. Tot in zona centrala mergand inspre Castelul Wawel gasim si Biserica Sfintilor Petru si Pavel ce dateaza din sec. al XVII-lea.
Pe malul Vistulei am avut posibilitatea, dupa o asteptare de vreo 45 de min, sa urcam intr-un balon care se ridica la o inaltime de aproximativ 150 de metri si de unde am avut o imagine impresionanta a intregului oras si a imprejurimilor sale, inclusiv a Muntilor Tatra. Tura cu balonul dureaza undeva la 10 min, balonul se ridica vertical, ancorat in cabluri si ramane cateva minute in aer.
In zona unde in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial a fost Ghetoul Evreiesc se mai gasesc dovezi din acele vremuri, existand si un monument dedicat victimelor Holocaustului.
Mancarea traditionala poloneza nu este una care sa te dea pe spate, ei avand traditional asa numitele pierogi un fel de galuste umplute sau simple, pe care le gasesti in aproape toate mancarurile si care mie nu mi-au placut in mod deosebit. Berea nu este nici ea grozava, dar am gasit bere ceheasca la halba si a fost suficient. In schimb in Polonia merita sa incercati o vodka traditionala.
Trebuie sa stiti ca si in Polonia este interzis fumatul in locurile publice, noi mergand in Cracovia sa petrecem de revelion nu mai erau terase in aer liber, dar pentru amicii mei fumatori, am gasit in zona centrala a orasului un cort incalzit, care era impartit in doua zone, una pentru fumatori si alta pentru nefumatori, aici gasind si berea ceheasca la halba.
Ca si cazare noi am gasit pe internet un ansamblu de apartamente noi, dotate cu toate cele necesare, aproape de centrul istoric, in imediata apropiere a garii si a unui mall ce se numeste Galeria Krakowska. La subsol sunt amenajate parcari auto.
La 15 km de Cracovia se afla una din cele mai frumoase mine de sare din lume, in localitatea Wieliczka, o mina deschisa inca din secolul al XIII-lea si care a fost exploatata pana acum vreo 10 ani.
Vizitarea minei se face in grupuri cu ghid in functie de limba selectata. Principalele atractii sunt statuile si cele patru capele sculptate sau sapate in sare de catre mineri si diferiti artisti, existand inclusiv sculpturi care reprezinta celebrul tablou “Cina cea de taina” sau statuia Papei Ioan Paul al II-lea, plus multe alte scene din istoria crestinismului sau a Poloniei medievale.
Polonia este renumita din pacate si prin lagarele naziste de exterminare in masa, lagarele din localitatea Oswiecim fiind cele mai mari si mai cunoscute sub denumirea de Lagarele de Concentrare de la Auschwitz. Fiind la doar la 60 de km de Cracovia am facut o vizita si acestor lagare, pentru ca e vorba de mai multe lagare de fapt.
Auschwitz 1 care initial a fost o cazarma a armatei poloneze a fost transformata in inchisoare pentru prizionierii politici polonezi incepand cu 1940 si in care s-au facut exterminari in masa spre sfarsitul anului 1941 pana la constructia lagarului Auscwitz II ( Birkenau). Aici la Auscwitz 1 in cladirile in care erau tinuti prizonierii este amenajat si un muzeu memorial. In interiorul lagarului este in picioare camera de gazare si crematoriul unde a inceput prima data exterminarea in masa cu gazul Cyclon B si unde au fost incinerate primele victime.
Lagarul de la Birkenau, situat la 3 km de Auscwitz 1, in satul Brzezinka, infiintat la inceputul anului 1942, a fost de fapt locul unde peste un milion de oameni au fost exterminati prin gazare si apoi incinerati. Este locul unde conditiile de viata a celor care erau selectati pentru munca erau subumane.
Auscwitz III se gaseste la aproximativ 10 km de Oswiecim, in localitatea Monovitz si a fost construit ca un lagar de munca, intr-o fabrica de produse chimice, printre altele locul unde se producea si gazul Cyclon B.
La intoarcerea in tara, fiindu-ne in drum, ne-am oprit pentru aproximativ doua ore si in orasul slovac Kosice, oras care in acel an a devenit Capitala Culturala Europeana.
Castelul Wawel
Aleea spre intrarea in castel
Curtea principala a castelului
In curtea interioara
Statuia Papei Ioan Paul al II-lea
Catedrala Wawel
Castelul Wawel, raul Visla si balonul in care am urcat
Conform legendei, orasul si castelul au fost fondate pe stanca de deasupra pesterii unde locuia dragonului Wawel, de catre regele Krak, cel care a omorat dragonul. Statuia dragonului este in fata pesterii in care ar fi locuit.
Vedere spre Turnul de Paza
Turnul de Paza
Poarta Florian
Strada Florianska, vechea cale regala
Hala Postavarilor din Piata Centrala
Biserica Sfantul Adalbert, statuia lui Adam Mickiewicz si Hala Postavarilor
Turnul Primariei
Bazilica Sfanta Maria
Biserica Sfintilor Petru si Pavel
Mim
Monumentul ridicat in memoria bataliei de la Grunwald, sec. al XV-lea, batalie intre aliatii polono-lituanieni si cavalerii teutoni, una dintre cele mai mari batalii din Evul Mediu, soldata cu infrangerea decisiva a cavalerilor teutoni. Batalia a insemnat si inceputul Uniunii Polono-Lituaniene.
Vedere din balon asupra zonei Ghetoului Evreiesc
In fundal Muntii Tatra
Monumentul dedicat victimelor Holocaustului
Foto: Cristina Constantinescu
Foto: Cristina Constantinescu
Mineri in mina de sare de la Wieliczka si modul in care se extragea si se preluca sarea in mina.
Foto: Cristina Constantinescu
Foto: Cristina Constantinescu
Foto: Cristina Constantinescu
Foto: Cristina Constantinescu
Capela din mina in care este sculptata in sare celebra pictura „Cina cea de taina”
Foto: Cristina Constantinescu
Foto: Cristina Constantinescu
Traditionale
Auschwitz I
Birkenau