Sa faci o vizita la Belgrad, capitala Republicii Serbia, e destul de usor indiferent ca vii din sudul Romaniei sau din nordul ei, difera doar distanta pe care o ai de facut. Noi am mers cu automobilul la un concert ce s-a tinut in Beogradska Arena (asa se numea atunci), acuma se numeste Kombank Arena, o sala polivalenta de vreo 20000 de locuri pe scaune, impresionanta inca de la prima vedere.
Venind dinspre Cluj, prin Oradea am facut o scurta pauza in Timisoara, oras frumos, viitoare Capitala Culturala Europeana in anul 2021, despre care voi scrie in alt articol, si am trecut granita pe la punctul de trecere Stamora-Moravita aflat destul de aproape de Timisoara. Atunci inca se trecea cu pasaportul , acuma se poate trece fara probleme cu buletinul, atentie doar la asigurarea auto, nu toate asigurarile sunt valabile si pentru Serbia, asa ca daca vreti sa evitati surpriza de a nu putea trece granita din cauza asigurarii va sfatuiesc sa va uitati peste RCA, cel putin pe noi ne-au controlat vamesii de asigurare, si in caz ca e nevoie sa va faceti una noua cu valabilitate si pentru Serbia.
Dupa ce treceti de punctul de frontiera trebuie sa stiti ca limita de viteza in Serbia e mai mica decat la noi si atentie, politia sta la panda. Inclusiv pentru faptul ca ai farurile stinse pe timpul zilei poti avea surpriza sa fii oprit.
Pe drumul pe care l-am facut noi, Serbia, inclusiv orasul Pancevo, oras care este situat pe celalat mal al Dunarii vizavi de Belgrad, arata destul de saracacioasa, dar cum ajungi in Belgrad lucrurile se schimba si realizezi ca sunt putine orase in Romania care s-ar putea compara cu el.
Ne-am cazat la un hostel din centrul orasului, aproape de principala lor zona pietonala si de castel, asa ca am putut sa vizitam o parte din centrul Belgradului, de care am ramas placut impresionati. Ce se poate vedea in centrul Belgradului, in primul rand puteti sa incepeti de la statuia Principelui Mihailo si continua pe strada Knez Mihailova o strada pietonala plina de cladiri istorice si magazine de toate felurile inclusiv pentru iubitorii de souveniruri.Apoi puteti face o vizita la vechea cetate a Belgradului asezata strategic la varsarea raului Sava in Dunare si aflata aproape de zona centrala a orasului.
Daca a-ti ajuns in Belgrad trebuie sa mancati neaparat o pleskavita, un fel de hamburger specific sarbesc, mai mare decat un hamburger obisnuit si neaparat condimentat cu un sos special piscator.
Ca sa ajungem la Beogradska Arena, care se afla in Noul Belgrad, unul din municipiile care formeaza capitala Serbiei, construit dupa cel de-al doilea razboi mondial, a trebuit sa trecem peste raul Sava, un rau navigabil, iar de pe pod am putut admira imrejurimile. Imediat dupa ce am trecut de acesta am ajuns langa un centru comercial gen mall.
Ce ar mai fi de adaugat despre Belgrad e ca e de preferat sa aveti euro la voi, ca sa-i schimbati in dinari sarbesti, deoarece dolari nu schimba toate casele de schimb valutar din Belgrad.
Fotografii realizate de catre Dan Hopartean
Intrare in Cetatea Belgradului
Expozitie in interiorul Cetatii Belgrad
Sala Polivalenta